01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /21

Dnes se podrobněji podíváme na stránky provozované Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, konkrétně adresu www.nahlizenidokn.cuzk.cz. Tyto stránky jsme už jednou v našem seriálu zmiňovali. Většina z vás ví, že na nich najde veřejně přístupnou část katastru nemovitostí a může si nechat vypsat...

Dnes se podrobněji podíváme na stránky provozované Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, konkrétně adresu www.nahlizenidokn.cuzk.cz. Tyto stránky jsme už jednou v našem seriálu zmiňovali. Většina z vás ví, že na nich najde veřejně přístupnou část katastru nemovitostí a může si nechat vypsat informace o vlastníkovi pozemkové parcely, případně další informace. A důvod naší opakované návštěvy na těchto stránkách? Byla tam spuštěna další velmi užitečná služba, a to prohlížení katastrálních map.

Na radnicích se s katastrálními mapami obvykle pracuje velmi často. Ať už kvůli správě obecního majetku, nebo při případném správním řízení. Někteří ze čtenářů Moderní obce patrně používají i svůj vlastní geografický informační systém a v něm nahrané katastrální mapy. Na námi popisovaných stránkách si je však může prohlédnout úplně každý, k čemuž mu plně postačí počítač připojený k internetu.

Mapy spustíte prostřednictvím menu vlevo na úvodní stránce kliknutím na odkaz Katastrální území, v sekci Mapa. Zadáte název katastrálního území a zobrazí se vám v novém okně prohlížeče příslušná mapa. Ovšem první pohled není na mapu katastrální, protože nejdříve se zobrazí mapa přehledová, kde si pomocí myši a jejího pravého tlačítka vyberete část území, které vás zajímá. Katastrální mapa se samozřejmě zobrazuje až od určité úrovně přiblížení, které je zvoleno smysluplně tak, aby kresba mapy byla čitelná. Pomocí tlačítek v dolní liště mapy můžete měřit vzdálenosti, výměry vybraných ploch, případně si můžete ke katastrální mapě zobrazit letecký snímek (ortofoto), nebo definiční body parcel a budov. Další způsoby používání najdete pod odkazem nápověda.

Tato služba je určitě pro velké množství obcí velmi užitečná. Především na malých obcích oceníte to, že máte k dispozici velmi jednoduchý přístup ke geoinformacím. Vadou na kráse je, že na výše uvedené internetové adrese nenaleznete mapy původního katastru, které dnes často odpovídají více realitě než katastrální mapy. Ještě větší vadou na kráse je to, že stále ještě zůstává hodně katastrálních území nedigitalizovaných, čili mapa je jen naskenovaný papír umístěný do souřadnicového systému. Ale to už je téma spíše na samostatný článek.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down