01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Diagnostikou kanalizace ušetříte miliony

Přechod k bezporuchovému stavu starších kanalizací s sebou obvykle přináší potřebu vynaložit na jejich opravy významné investice. Pro většinu vlastníků však může být jednorázové vyčlenění finančních prostředků nemalým problémem. A tak hledají způsoby minimalizace nákladů na opravy s případnou možností rozčlenit tyto náklady do delšího časového období.

V tom všem vlastníkům může pomoci diagnostika kanalizace. Jejím cílem je poskytnout podklad pro určení priorit oprav částí kanalizace a vyčíslit finanční prostředky na jejich realizaci v následujících letech.

PLÁNOVÁNÍ STAVEBNÍCH INVESTIC

Diagnostika kanalizace je nezbytnou součástí projektování větších investičních akcí - například při výstavbě nových průmyslových objektů či rekonstrukcích a rozšiřová- ní kanalizační sítě v obci. Výstupy slouží pro posouzení míry další použitelnosti stávajících kanalizací, a jsou tak podkladem pro rozhodnutí, zda je ekonomickým a technicky vyhovujícím řešením současnou kanalizaci opravit či ji zcela nahradit kanalizací novou. Ve vazbě na existenci bezvýkopových oprav kanalizací lze za pomoci pečlivě provedené diagnostiky dosáhnout nemalé úspory investic.

Diagnostika kanalizace se provádí i na nových kanalizacích, a to při přejímce či před doběhem záruční doby, aby se zdokumentovala kvalita práce odvedená dodavatelskou stavební firmou. Úroveň citlivosti současných metod garantuje odhalení i těch nej-menších závad.

TECHNICKÉ PROSTŘEDKY

Základními prostředky jsou videoinspekční systémy a technologie na zkoušky těsnosti kanalizací tlakovým vzduchem. Nashromážděná data jsou během jejich sběru zpracovávána do základních výstupů - protokolů a videozáznamů na DVD/CD. Data si může analyzovat provozovatel sám nebo je lze použít pro vytvoření souhrnné zprávy - tzv. listiny priorit oprav. Tento výstup obsahuje zařazení jednotlivých úseků kanalizačního systému do tříd v závislosti na druhu a rozsahu jejich poškození.

Dalšími informacemi může být návrh vhodných sanačních technologií, orientační vyčíslení finanční náročnosti oprav, vyobrazení dané poruchy apod. Rozsah, obsah a formát výstupů je možné přizpůsobit požadavkům zákazníka, a to i ve vazbě propojení s již existujícím GIS.

DIAGNOSTICKÉ POSTUPY

Videoinspekční systémy umožňují postihnout celé spektrum dat o stavebním stavu kanalizace, jako například zjištění tras potrubí, zaústění přípojek mimo šachty, vyhledání nelegálních napojení, zakrytých šachet, terénní lokalizace poruch, zjištění ovality či kontrolu spádu potrubí. Tlakové zkoušky se provádějí na principu časového sledování úbytku tlaku vzduchu na sledovaném úseku kanalizace. Průběh zkoušky je zaznamenáván do grafu, který je součástí výstupního protokolu. Ve srovnání s gravitační metodou (vodou) jde o velmi přesnou a časově nenáročnou metodu zkoušek.

Diagnostika vodovodů a kanalizací za cenu několika desítek korun za jeden metr potrubí může výrazně omezit milionové investice vynakládané pro plánované stavební opravy. Proto je nutné mít včas potřebné informace.

Jedním z významných českých specialistů v této oblasti je firma PATOK s působností po celé České republice i na Slovensku, kterou můžete ve dnech 20. až 22. května navštívit na brněnské výstavě VODOVODY-KANALI-ZACE 2008, pavilon C, stánek 56. Více se dozvíte na adrese www.patok.cz.

MARTIN KUČERA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down