01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S výstupy Benchmarkingové iniciativy se pracuje stále víc

Benchmarkingová iniciativa 2005 je neformální sdružení obcí s rozšířenou působností, které usiluje o zvyšování efektivity a kvality veřejných služeb prostřednictvím benchmarkingového porovnávání. Za tři roky existence se počet členů sdružení z původních 40 zvýšil na více než dvojnásobek.

Benchmarking podle manažerského sloganu Co nelze měřit, nelze ani efektivně řídit, pracuje s měřitelnými údaji, které přepočítává na porovnatelné ukazatele. Jejich porovnáváním a analýzou získáváme informace - podklady pro kvalifikovaná rozhodnutí o změnách.

DATABÁZE A TVORBA ANALÝZ

V letošním roce se do Benchmarkingové iniciativy 2005 (BI) zapojilo 81 měst, jejichž zástupci pracují v devíti pracovních skupinách. Města se porovnávají v 53 agendách, zejména výkonu státní správy, ale také samosprávy a servisních agend. Letos k nim přibudou další tři - absorpční kapacita (dvě agendy), která byla připravena v roce 2007 v rámci projektu Benchmarking absorpční kapacity Olomouckého kraje a CzechPoint.

Benchmarkingové porovnávání uskutečňuje on-line databázový software, který má celou řadu funkcí umožňujících členům BI vkládat data, výběry podle stovek kritérií, modelování a optimalizaci, kumulativní nápočty apod.

Rozsáhlá datová základna v softwarové aplikaci, která nyní obsahuje údaje již za období 5 let - celkem na čtvrt milionu údajů, se využívá také ke tvorbě analýz konkrétních agend nebo souboru agend. Takových rozborů se pro členy BI připravuje přibližně deset ročně. Analyzují se v nich celková data za všechna členská města a za velikostní, respektive regionální skupiny měst nebo správních území. Databázi lze využít i pro analýzy dat jednoho města včetně SWOT analýzy.

VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍ SLUŽBY

Kromě benchmarkingového porovnávání a již zmíněných analýz mohou členové sdružení využívat další služby:

několik typů vzdělávání (úvodní kurz v benchmarkingu, dále benchmarking pro pokročilé, kde se účastníci učí efektivně používat soubor dat a nástroje databázové on-line aplikace při přípravě podkladů k analýze),

setkávání odborníků ke konkrétní problematice,

na schůzkách jednotlivých pracovních skupin probíhá strukturovaná výměna zkušeností a systematické hledání, identifikace a prezentace dobrých praxí, které následně umísťujeme do databáze a zpřístupňujeme všem členům, slouží jako inspirace pro změny ve vlastní organizaci,

roční zprávy,

informační systém na webu (aktuality, databáze kontaktů, kalendář aktivit, databáze dobrých praxí, zápisy z jednání, zprávy, platforma pro diskusi, fotogalerie atd.) i průběžné informace o dění v BI a připravovaných akcích, které distribuujeme členům elektronicky.

Silnou stránkou BI je, že vznikla po skončení projektu Benchmarking obcí s rozšířenou působností, reagovala na potřebu udržitelnosti výsledků projektu a zdroje relevantních dat, informací a zkušeností kolegů z trojkových obcí, jejichž tajemníci a další pracovníci s výstupy BI stále více pracují. Používají je nejen ke každodennímu řízení úřadů, ale i jako podklady pro strategická rozhodnutí.

JANA VOLDÁNOVÁ
manažerka projektů a komunikace
Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o. p. s.

Může se hodit

Organizaci a koordinaci všech aktivit Benchmarkingové iniciativy 2005 zajišťuje oddělení projektů Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR, o. p. s.

Další informace o benchmarkingu jsou na www.benchmarking.vcvscr.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down