01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Elektrowin chce letos odebrat 22 tisíc tun vysloužilých spotřebičů

"Většina obcí už zjistila, že se jim vyplatí zapojit se do systému zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů," říká generální ředitel neziskové akciové společnosti provozující kolektivní systém Elektrowin Roman Tvrzník.

Obce totiž mohou nejen ušetřit, když se vyřazované spotřebiče neobjeví na jejich území mezi ostatním komunálním odpadem, ale dokonce získat další výhody. To jim umožňuje systém bonusů vyplácených podle množství většiny komodit zpětně odebraných vysloužilých zařízení. "Výrobci zapojení do kolektivního systému Elektrowin si letos vytkli za cíl odebrat 22 tisíc tun starých spotřebičů," uvádí Roman Tvrzník s tím, že hlavními partnery při plnění tohoto cíle budou - stejně jako dříve - právě obce a v čím dál větší míře také poslední prodejci.

Jde o tuny materiálu, které by jinak skončily mezi směsným komunálním odpadem nebo jejichž ekologické zpracování by obce musely hradit ze svých rozpočtů. Zřízením míst zpětného odběru ve svých sběrných dvorech nebo organizací mobilního sběru municipální sféra šetří nemalé peníze ze svých rozpočtů. Sběr vysloužilých domácích spotřebičů jim umožňuje předávat je zdarma k dalšímu zpracování prostřednictvím Elektrowinu a dalších kolektivních systémů podle jednotlivých skupin spotřebičů stanovených ministerstvem životního prostředí. Jen pro ilustraci: Například úspora nákladů členských obcí Svazku obcí okresu Plzeň-jih, který v uplynulém roce dvakrát připravil mobilní svoz, přesáhla milion korun.

"Zajištěním zpětného odběru 15 200 tun elektrozařízení za rok 2007 pomohl Elektrowin obcím celkem ušetřit více než 160 milionů korun. Za dobu provozování naší činnosti od roku 2005 tato částka přesáhla dokonce čtvrt miliardy," shrnuje generální ředitel.

ŘADA VÝHOD PRO OBCE

Podle množství zpětně odebraných elektro-spotřebičů mohou města a obce i poslední prodejci získat další výhody. Kolektivní systém Elektrowin pro ně vytvořil propracovaný systém příspěvků na podporu zpětného odběru většiny komodit elektrozařízení. Například v uplynulém roce celkem 337 tisíci korun podpořil 62 obcí, které ve zpětném odběru odevzdaly více než 0,5 kg na hlavu.

Další výhodou, která ze spolupráce s Elektrowinem pro obce vyplývá, je pomoc při informačních kampaních pro jejich obyvatele. Ta obnáší vybavení sběrných dvorů informačními letáky či plakáty poukazujícími na nutnost odevzdávat kompletní, nerozebrané spotřebiče, stejně jako dodání informačních cedulí o možnostech mobilních svozů. Obce však mohou využít i Elektrowinem vydané CD se seriálem různých vysvětlujících článků k problematice zpětného odběru, které otisknout v místních periodikách.

Ve spolupráci s městy a obcemi se Elektrowin podílí na informačních projektech, například na organizaci Dnů Země, spojených i s přímých sběrem vysloužilých elektrospotřebičů. Loni se tak v obcích jen při podobných akcích vybralo téměř 23 tun hlavně malých domácích spotřebičů. Aktivní obce, jako Veselí nad Lužnicí, Slavičín či Bílina, navíc získaly od Elektrowinu za nejvíce vybraných spotřebičů příspěvek na podporu sběru.

"Systém se letos dál zdokonaluje a rozrůstá o mimořádné výhody. Stále platí, že obce mohou získat odměnu až dvě koruny za každý odebraný kilogram většiny komodit vysloužilých elektrospotřebičů. Tuto roční odměnu však Elektrowin pro rok 2008 doplňuje o čtvrtletní, a to za každé předané kilo velkých (vyjma chlazení) a malých domácích spotřebičů a nářadí a nástrojů ve výši 1,50 Kč. Obec tak může obdržet až 3,65 Kč/kg," popisuje provozní ředitelka Elektrowin a. s. Tereza Ulverová. Upozorňuje, že tato podpora se týká všech spotřebičů skupiny 1., 2. a 6. s výjimkou chlazení. Touto formou odměny chce kolektivní systém zvýšit poměr těchto spotřebičů proti chladničkám, kterých bylo loni zpětně odebráno již více než 300 tisíc.

Další prostředky Elektrowin připravil na podporu kompletnosti odebraných spotřebičů, tedy zejména zabezpečení sběrných míst před vykrádáním komponentů z ledniček a praček.

Finanční prostředky z motivačního programu jsou příspěvkem na zabezpečení, případně i další potřeby sběrného dvora, které si obec zvolí a zajistí. Na obci je, aby se sama rozhodla pro nejvhodnější způsob zabezpečení. Při splnění podmínek a předložení kompletní požadované žádosti jí bude do deseti pracovních dnů zaslána k podpisu smlouva o poskytnutí finančního příspěvku. Ten bude uvolněn do třiceti kalendářních dnů od přijetí podepsané smlouvy.

Motivační program je rozdělen do čtyř kategorií - od příspěvku 15 000 Kč až do příspěvku 50 000 Kč. O výši rozhoduje splnění kritérií, která v první řadě odrážejí výtěžnost sběru spotřebičů (vyjma chlazení) na obyvatele za čtvrtletí. Mezi další kritéria patří například objednávání a vystavování podkladů pro fakturaci prostřednictvím informačního systému RECOS®, umožnění prodejcům bezplatně odkládat spotřebiče na sběrný dvůr při předložení účastnické karty systému Elektrowin. V kritériích jsou rovněž zohledněny vybavené sběrné dvory, které usnadňují dopravní obslužnost.

ZLEPŠÍ SE I SYSTÉM SVOZU

Letos kolektivní systém předpokládá, že se bude dále zlepšovat i systém svozu spotřebičů z míst zpětného odběru. Zapojí se do něj i menší lokální dopravci, aby se stal ještě pružnějším. Právě na lhůty, v nichž se vysloužilé zařízení odváželo ze sběrných dvorů, si některé obce stěžovaly. "Hlavním důvodem byla zprvu nepřipravenost zpracovatelů a dlouhé dojezdové vzdálenosti k nim. V roce 2005 se zpracovalo necelých 100 tisíc - ještě odpadních chladniček, o rok později již 2,4násobek - téměř 240 tisíc kusů. S takovým objemem na počátku fungování systému zpětného odběru zpracovatelé nepočítali," vysvětluje Tereza Ulverová.

O dalších podrobnostech motivačního programu pro obce a poslední prodejce bude KS Elektrowin postupně informovat v odborných a regionálních médiích, informace lze nalézt také na www.elektrowin.cz.

/sk/

Odměny pro obce za zpětný odběr sběrné a logistické skupiny velké (VS - vyjma chlazení) a malé (MS) spotřebiče

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down