01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šternberk, Uherské Hradiště, nebo Jindřichův Hradec?

Letos se do soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón přihlásilo 41 měst ze všech krajů - s výjimkou hlavního města Prahy.

V "souboji" o nejvyšší ocenění - titul Historické město roku 2007 se na základě hodnocení soutěžní komise utkají tři nominovaná města: Šternberk (Olomoucký kraj), Uherské Hradiště (Zlínský kraj) a Jindřichův Hradec (Jihočeský kraj).

Šternberk (14 tisíc obyvatel): Oživení kulturního dědictví v městské památkové zóně (vyhlášené v roce 1992) se uskutečňuje postupně a systematicky. Obnovují se nejen městské domy, ale i soukromé objekty. Od roku 1999 se rekonstruuje bývalý augustiniánský klášter. Opravují se kostely Nejsvětější Trojice a Zvěstování Panny Marie a restaurují sochy sv. Jana Nepomuckého a Ecce Homo. Od roku 2002 pokračuje rekonstrukce objektu č. p. 19 na ulici Čs. armády - muzea hodin. V roce 2005 skončila obnova Tyršových sadů. V letech 2005-2006 byly obnoveny ulice Bezručova, Radniční a Farní ulice, Hlavní a Horní náměstí. Tento významný projekt finančně podpořila EU, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a město Šternberk.

V rámci Programu regenerace MPR a MPZ byly v roce 2007 opraveny domy č.p. 57, 94, 1282. Na tuto investiční akci poskytlo dotaci 200 tisíc korun Ministerstvo kultury ČR. V loňském roce město také založilo vlastní program, který zahrnuje opravy uličních fasád včetně architektonických prvků, klempířských prvků, okenních a dveřních výplní, zařízení předzahrádek a mobiliáře v MPZ. Město se představuje veřejnosti i nabídkou bohatých kulturních a společenských aktivit.

Uherské Hradiště (26 tisíc obyvatel): Obnova objektů a prostranství tam začala v centru města a je patrná na první pohled. Po povodni v roce 1997 muselo však město již opravené památky i další objekty začít rekonstruovat znovu, a to doslova od základů.

Od počátku regenerace MPZ (vyhlášena v roce 1990) se podařilo veřejnosti zpřístupnit nejvýznamnější kulturní památky. Postupně se opravují městské domy a doplňují novostavbami stavební proluky. Finančně nákladná byla obnova městské Reduty, rekonstrukce bývalé synagogy a kostela Zvěstování Panny Marie. Průběžně se rekonstruují městské hradby.

Významným počinem v letech 2006-2007 byla rekonstrukce Havlíčkovy ulice. Vloni byla v rámci Programu regenerace MPR a MPZ opravena část městského opevnění s využitím státního příspěvku 610 tisíc korun.

Město plánuje i do budoucna projekty rekonstrukce významných prostranství historického jádra. V roce 2007 založilo svůj Fond obnovy historické architektury. Památkovou zónu chce zatraktivnit rozšiřováním nabídky služeb, turistických cílů a pořádáním kulturních akcí, které využívají místní bohatý spolkový život a rozvíjejí místní tradice.

Jindřichův Hradec (22 tisíc obyvatel): Díky početnému souboru unikátních stavebních a uměleckých památek bylo v roce 1961 výnosem ministerstva kultury vyhlášeno historické jádro Jindřichova Hradce městskou památkovou rezervací. Je to území stabilizované a chráněné nejvyšším stupněm ochrany sídel. Chráněna je tudíž veškerá urbanistická struktura rezervace se všemi památkami, ale i bloky a objekty zástavby, uliční sítě, parky a zahrady, opevnění, regulace řek a břehy rybníka včetně siluet, panoramat, pohledových a průhledových vztahů, střešní krajiny, dominant, měřítka a charakteristického výrazu a barevnosti fasád.

Město se zapojilo do Programu regenerace MPR a MPZ již na začátku 90. let a jeho důsledným plněním dosáhlo nadprůměrné výsledky. V posledních letech byly zcela odstraněny havarijní stavy objektů, jejich obnova se uskutečnila ve velmi dobré kvalitě. Město každoročně věnuje nemalou část finančních prostředků ze svého rozpočtu na rekonstrukci historického jádra. Výrazného pokroku dosáhlo také v oblasti dopravy, životního prostředí a zpřístupnění zeleně.

Největším úspěchem v roce 2007 bylo bezesporu dokončení úpravy rajského dvora bývalé jezuitské koleje, kde sídlí Národní muzeum fotografie. V rámci Programu regenerace MPR a MPZ získalo město v loňském roce státní dotaci 2 375 000 Kč. Použilo ji na opravu městských hradeb, na niž navázala úprava a obnova zahrady kláštera minoritů, kde je nyní místo oddechu a relaxace. V loňském roce byl rovněž odbahněn rybník Malý Vajgar.

Město nabízí návštěvníkům také bohaté kulturní, společenské a sportovní vyžití v nádherném prostředí historického centra.

Bude historickým městem roku 2007 Šternberk, Uherské Hradiště, nebo Jindřichův Hradec? To se dozvíme na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže, které se uskuteční 16. dubna ve Španělském sále Pražského hradu. Při této příležitosti bude také udělena Cena Moderní obce.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down