01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve Stříbře se při revitalizaci náměstí budou mít o co opřít

Líbí se mi omezení dopravy, líbí se mi dostavby na prolukách u hasičárny... Zeleň by neuškodila. Parkovat lze u kostela a u kina, trochu pohybu nemůže vadit... Bravo. Ještě méně parkovacích ploch ve Stříbře!!! To opravdu myslíte vážně?... Díky, že se začíná něco dít! Tolik výběr ze zápisů obyvatel...

Líbí se mi omezení dopravy, líbí se mi dostavby na prolukách u hasičárny... Zeleň by neuškodila. Parkovat lze u kostela a u kina, trochu pohybu nemůže vadit... Bravo. Ještě méně parkovacích ploch ve Stříbře!!! To opravdu myslíte vážně?... Díky, že se začíná něco dít!

Tolik výběr ze zápisů obyvatel Stříbra do návštěvní knihy k výstavě šesti architektonických studií, které se zabývají možnostmi revitalizace Masarykova náměstí tohoto sedmiapůltisícového západočeského města. Všechny studie město získalo od Společnosti Petra Parléře zdarma. Stačilo k tomu jediné: Aby město loni kývlo na její nabídku a do soutěže o Cenu Petra Parléře (viz www.cenapp.cz) poslalo kvalitní zadání na úpravu náměstí. Zadání, která organizátoři soutěže takto shromáždili a jež nejlépe odpovídala jejímu poslání, byla nabídnuta architektům aby z nich vytvořili soutěžní studie. Ty pak příslušná města obdržela k dalšímu možnému využití.

GENIUS LOCI SE NEVYTRATIL

Ve Stříbře přihláškou do soutěže chtěli podle starosty Mgr. Miroslava Nenutila názor na své náměstí poznat "zvenku". Vyasfaltované náměstí dnes připomíná velké parkoviště a ani čtyřicetileté stříbrné smrky, z nichž jeden hrozí vyvrácením, jeho vzhledu příliš neprospívají. Přesto Stříbru s jeho městskou památkovou zónou a bohatou historií zůstává genius loci. Ostatně právě proto Masarykovu náměstí věnovali svoji společnou soutěžní architektonickou studii Ing. Lucie Poláčková, Ing. Zora Fořtíková a Ing. Petr Hodonický, kteří vyučují na Ústavu zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Opřeli se o historickou podobu náměstí, a proto v jejich návrhu jsou obvodové chodníky vydlážděny deskou ze světle šedé žuly, zatímco vnitřní plocha je dlážděna žulovou kostkou. Nezapřeli v sobě zahradní architekty a na náměstí přivedli i nový prvek - "zahrádky". Tedy prostory vymezené zídkou a do nichž mohou být umístěny restaurační zahrádky či lavičky.

Studie přináší i další zajímavé prvky. Například náměstí přetíná symbolická "stříbrná žíla", reflektující někdejší dobývání vzácného kovu. Počítá se však i s vodním prvkem, stejně jako s originálním mobiliářem. K němu patří i interaktivní lavice - "hornické vozíky", které lze bezpečně posunovat po torzech kolejnic před místním muzeem.

Studie

ZELEŇ I DOPRAVA

Na únorovém setkání s občany Stříbra, kde architekti své studie představovali, se nejvíce dotazů týkalo zeleně a dopravy v centru. Starosta připomíná, že dostatek parkovacích míst v historickém jádru je i ve Stříbře téměř neřešitelný problém. "Jenže oživení náměstí neznamená zajíždět si autem až ke kašně. Tady by se měla preferovat účelnost před pohodlností. Záchytné parkoviště koneckonců lze vybudovat nedaleko náměstí," dodává. A zeleň? Diskuse k ní se soustředila hlavně na oba zmíněné smrky. Budou pokáceny - čeká se už jen na nabytí právní moci správního rozhodnutí. "Podle vyjádření většiny architektů jehličnany ani nejsou přirozenou součástí středoevropských náměstí. Místo nich zůstane travnatá plocha, o jejímž využití rozhodne až městem vybraná studie," konstatoval Mgr. Miroslav Nenutil.

"Ve městech je vegetace, především stromů, keřů a travnatých ploch, kvantitativně obvykle relativně dost," unisono tvrdí všichni tři autoři z Ústavu zahradní a krajinářské architektury. "Hluboko pod úrovní evropského standardu však u nás zůstává její kvalita a funkčnost. Zvláště v menších městech, odkud je snadno dostupná volná krajina, je s prvky vegetace nutno zacházet uvážlivě. Abychom například stromy zbytečně "neucpávali" prostor a nebránili ve výhledu na cenné architektonické a krajinné prvky. Zeleň dosud také bývá vnímána spíše jako pouhá příkrasa veřejného prostoru, ale málo se využívá její prostorotvorný architektonický potenciál. Avšak ani u dopravy menší města často plně nedoceňují výhody své relativně snadné pěší dostupnosti centra," uzavřeli Ing. Lucie Poláčková, Ing. Zora Fořtíková a Ing. Petr Hodonický.

Ve Stříbře předloží studie ze soutěže o Cenu Petra Parléře odboru výstavby. Ten by měl - s přihlédnutím k jejich hodnocení hodnotitelskou radou soutěže i k názorům občanů, ale také po konzultaci s památkáři - zastupitelstvu města navrhnout konkrétní studii či studie k dalšímu rozpracování. Náklady na revitalizaci Masarykova náměstí radnice odhadla na 65 mil. Kč. Proto by k tomu ráda zajistila spolufinancování z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad.

IVAN RYŠAVÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down