01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cholticím se vyplácí mít jasné priority

Specifickým případem, nikoli však výjimečným, jsou historické památky s nevyjasněnými vlastnickými vztahy. Takovou situaci mají snad už za sebou Choltice, městys ležící na Pardubicku v podhůří Železných hor.

Zámek s parkem a oborou tvoří již více než půl tisíciletí přirozený střed obce. V posledních letech ovšem jeho plnému využití bránil restituční spor, který v roce 1992 zahájil syn posledního majitele Berthold Thun-Hohenstein. Teprve vloni Ústavní soud ČR potvrdil oprávněnost konfiskace v roce 1945 a zároveň právoplatnost majetkoprávního vztahu dnešního městyse k zámeckému areálu. Starosta Jan Málek záležitost žaloby považuje za ukončenou. Nepředpokládá, že by v dohledné době spor trvající déle než patnáct let pokračoval u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Dlouhodobý zájem o získání zámku i stabilně složené zastupitelstvo obce umožnily, aby si představitelé Choltic předem ujasnili, jak budou postupovat, až budou moci s areálem historické památky svobodně nakládat.

Starosta Jan Málek by si například přál, aby se lidem ukázalo to nejcennější - interiér zámecké kaple a nejspíš asi dalších pět barokně vybavených místností zámku, které by svojí podobou co nejvěrněji odpovídaly konci 17. století.

"Počítáme s tím, že opravy a především restaurátorské práce by stály asi 100 milionů korun. Jen práce na interiéru zámecké kaple se odhadují na 15 až 20 milionů," upřesňuje starosta. Přitom výčet nákladů nezahrnuje činnosti související s revitalizací zámeckého parku a obory.

Jsou to finanční částky, které pro obec velikosti Choltic jsou z vlastních zdrojů nedosažitelné. Proto se jejich představitelé zamýšlejí, jak a odkud je získat. Rozhodování je o to závažnější, že by se v žádném případě nemělo jednat o mrtvé, nevratné investice. Přestože se asi nedá hovořit o čistě komerčním využití zámeckých prostor, lze uvažovat o tom, jak jich využít nejen k pasivním prohlídkám. K tomu však musí být odpovídajícím způsobem upraveny a vybaveny.

Uskutečnění zmíněných záměrů povede jistě k tomu, aby bylo možné zámecký areál v Cholticích zakomponovat do jejich běžného dění a život místních občanů byl příjemnější, zajímavější a pro jeho případné nové zájemce o bydlení přitažlivější. Již nyní platí, že obec zažívá dosti výrazný nárůst obyvatel. V letošním roce počet jejích obyvatel překročil magické číslo jeden tisíc.

Situace v Cholticích tak dokládá, že i malým obcím se vyplácí, když mají dlouhodobě stanoveny své priority. Dokáží potom pro jejich realizaci vytvářet potřebné ekonomické i personální zázemí.

MILOŠ CHARBUSKÝ
JAN STEJSKAL

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down