01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspirativní spolupráce v příhraničí

Krňovice Euroregion Glacensis (EG), největší euroregion na česko-polské hranici, sdružuje jen v ČR 103 členů. "Rada EG na svém setkání v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem jednala o spolupráci s česko-kladskou komisí a o projektu výuky češtiny v polském příhraničí a polštiny v českém příhraničí. V...

Krňovice

Euroregion Glacensis (EG), největší euroregion na česko-polské hranici, sdružuje jen v ČR 103 členů. "Rada EG na svém setkání v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem jednala o spolupráci s česko-kladskou komisí a o projektu výuky češtiny v polském příhraničí a polštiny v českém příhraničí. V první etapě se zaměříme na úřady a zastupitelstva obcí," uvedl Miroslav Kocián, předseda českého EG a starosta obce Bílá Voda u Jeseníku.

Rada EG se dále zabývala čerpáním dotace z programu INTERREG IIIA. Zatímco v letech 2004-2006 v něm bylo k dispozici 847 tisíc eur, z nichž bylo podpořeno 107 projektů, v období 2007-2013 je v rámci Cíle 3 (nástupce INTERREG IIIA) bezmála 5 milionů eur. "Na pokračování naučné stezky Via belli po bojištích války 1866 na Trutnovsku jsme v roce 2007 získali 850 tisíc Kč. V rámci programu Cíl 3 připravujeme s polskými partnery obnovu podzemní chodby v polském městě Kamienna Góra a sklepení historického domu v Trutnově za zhruba 5 milionů Kč. Další projekt za 1,5 milionu Kč se uskuteční společně s městem #140#widnica - oni opraví v tamním městském parku altán, my zrekonstruujeme kapli v obci Babí," vysvětlila Hana Horynová, místostarostka Trutnova.

/jk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down