01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zakládání obchodních společností

Obce mohou zakládat obchodní společnosti. Jaký je postup a rozsah pravomocí jednotlivých orgánů obce? Zákon o obcích a zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů stanoví, že obec může ve své pravomoci k plnění svých úkolů, zejména k hospodářskému využívání svého majetku a k zabezpečení...

Obce mohou zakládat obchodní společnosti. Jaký je postup a rozsah pravomocí jednotlivých orgánů obce?

Zákon o obcích a zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů stanoví, že obec může ve své pravomoci k plnění svých úkolů, zejména k hospodářskému využívání svého majetku a k zabezpečení veřejně prospěšných činností zakládat právnické osoby, případně se může spolu s jinými osobami stát účastníkem (společníkem) na činnostech jiných osob, zejména obchodních společností nebo obecně prospěšných společností, na jejichž činnosti se podílí svým majetkem včetně peněžních prostředků. Obec může zakládat pouze akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným. Takto založenou právnickou osobu může obec také zrušit, popř. rozhodnout o ukončení postavení společníka v právnické osobě, kde má majetkovou účast.

Zákon o obcích vymezuje rozsah pravomocí zastupitelstvu obce a radě obce. Své úkoly plní také starosta.

Zastupitelstvo obce - v případě, že obec bude jediným společníkem, přísluší zastupitelstvu obce rozhodnout o založení obchodní společnosti, schválit jejich zakladatelské listiny a stanovy, zvolit orgány společnosti. Přitom se řídí příslušnými ustanoveními obchodního zákoníku. Příslušná rozhodnutí (usnesení) přijímá za přítomnosti notáře, který o tom pořídí notářský zápis. Zastupitelstvu je také vyhrazeno podle § 84 odst. 2 zákona o obcích rozhodovat o účasti obce v již založených obchodních společnostech a také delegovat zástupce obce na valnou hromadu obchodních společností, v nichž má obec majetkovou účast. Zastupitelstvu obce je dále vyhrazeno navrhovat zástupce do orgánů obchodních společností, v nichž má obec majetkovou účast, a navrhovat jejich odvolání. To platí podle mého právního názoru i v případě, že je obec v obchodní společnosti jediným společníkem a působnost valné hromady společnosti vykonává rada obce.

Radě obce je vyhrazeno podle § 102 odst. 2 zákona o obcích rozhodovat ve věcech obce jako jediného společníka obchodní společnosti a vykonává tedy v souladu s ustano- veními § 132 a § 190 obchodního zákoníku působnost valné hromady obchodní společnosti (valná hromada se tedy nekoná).

Usnesení rady v působnosti valné hromady je rozhodnutím jediného společníka obchodní společnosti. Písemné rozhodnutí (usnesení) jediného společníka musí být doručeno jednateli nebo představenstvu a dozorčí radě. Doporučuji usnesení rady obce v působnosti valné hromady uvozovat větou: "Rada obce v působnosti valné hromady" s uvedením názvu obchodní společnosti. Rozhodnutí (usnesení) musí mít formu notářského zápisu v těch případech, kdy se o rozhodnutí valné hromady pořizuje notářský zápis.

Na jednání rady v působnosti valné hromady se vztahují ustanovení zákona o obcích. V obci, kde se rada obce nevolí, rozhoduje zastupitelstvo také ve věcech obce jako jediného společníka obchodní společnosti.

Je vhodné podrobnosti o jednání zastupitelstva obce a rady obce ve věcech obce jako účastníka v obchodní společnosti upravit v jednacích řádech zastupitelstva obce a rady obce.

V jednacím řádu zastupitelstva obce lze např. upravit povinnosti člena zastupitelstva obce, který byl v souladu s ustanovením § 84 odst. 2 zákona o obcích delegován jako zástupce obce na valnou hromadu obchodní společnosti, v níž má obec majetkovou účast, například, že předloží radě obce před konáním valné hromady program valné hromady, podá bez zbytečného odkladu informaci o průběhu jednání valné hromady, předá zápis z valné hromady a že bude jednat na valné hromadě za obec pouze v rámci uděleného zmocnění.

V jednacím řádu rady obce pak mohou být zakotveny organizační pokyny k jednání rady obce v působnosti valné hromady a o účasti orgánů obchodní společnosti na její schůzi.

Veškeré listiny, týkající se účasti obce v obchodních společnostech, po schválení v příslušném orgánu obce (zastupitelstvu nebo radě) by měl podepisovat starosta, který podle § 103 zákona o obcích zastupuje obec navenek. Pro právní jistotu a aby nebylo pochyb však doporučuji, aby součástí usnesení ve kterém orgán obce rozhoduje ve věci své účasti v obchodní společnosti, bylo i stanoveno, že příslušné listiny, jejichž obsah orgán obce schválil, podepíše za obec starosta.

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down