01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Miliardový projekt svazku obcí

Sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko uskutečnilo projekt Čistá řeka Bečva, který je vzorovým příkladem pro další vodohospodářské projekty nejen v ČR, ale i v jiných evropských zemích.

Projekt Čistá řeka Bečva řeší odvádění a čištění odpadních vod v horní části povodí řeky Bečvy - na rozsáhlém území 15 měst a obcí se 105 tisíci obyvateli. Fyzická realizace projektu začala v roce 2005, v květnu 2007 nabylo právní moci poslední kolaudační rozhodnutí a uskutečnilo se slavnostní ukončení stavby. "Dnes jsou již uzavřeny prakticky všechny finanční toky a na nově vybudovaných nebo zrekonstruovaných zařízeních běží zkušební provozy," informoval Jaromír Kudlík, místostarosta Vsetína.

FINANCOVÁNÍ SVAZKU OBCÍ

Celkové náklady projektu dosáhly přibližně 1,1 miliardy korun, z toho dotace z fondu ISPA činila téměř 800 milionů korun. Komerční banka poskytla sdružení úvěry v celkové čerpané výši 462 milionů korun. Část z této sumy (předfinancování dotace) bude splacena z přijaté dotace z evropského fondu ISPA, zbylá část (spolufinancování) je splácena ve čtvrtletních splátkách. Konečná splátka posledního úvěru je naplánována na září roku 2022.

Zprovozněním veškerých zařízení a vyčíslením nákladů a rozsahu však projekt Čistá řeka Bečva zcela nekončí. "Už teď se připravuje jeho pokračování - Čistá řeka Bečva II, do něhož by se mělo zapojit 16 měst a obcí regionu," dodává Jaromír Kudlík, který prezentoval projekt dokonce v řeckém parlamentu.

Od počátku 90. let 20. století, kdy sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko připravovalo svůj projekt, se situace změnila, města a obce se stále častěji sdružují do svazků kvůli vybudování velkého vodohospodářského díla.

Také banky se již přizpůsobily a běžně svazkům na tyto projekty půjčují. "Komerční banka doposud poskytla spolufinancování patnácti svazkům obcí a měst, a to v celkové výši přes 1,5 miliardy korun," říká Jan Hanuš, vedoucí KB EU Point, který má na starosti dotace pro municipality.

KONKRÉTNÍ POSTUP

Financování vodohospodářské infrastruktury ve svazku obcí probíhá následujícím způsobem: Obce vloží do majetku svazku vodohospodářskou infrastrukturu, případně hradí pravidelné příspěvky. Svazek ze svých zdrojů a úvěru zaplatí investiční náklady na vybudování například čistírny odpadních vod, na část nákladů může získat dotaci.

Majetek obvykle pronajme provozovateli, který jej spravuje a za používání platí svazku nájemné. Provozovatel zároveň vybírá poplatky od občanů podle sjednaného tarifu. Příjmy z nájemného slouží k obnově majetku a splacení úvěru bance.

Kromě poskytování úvěrů mohou municipality - díky konceptu EU Point Komerční banky - u svého bankovního poradce zdarma získat dotační průzkum, tj. informace o dotacích vhodných právě pro svůj projektový záměr. V případě, že část investice bude financována úvěrem, pomohou bankovní regionální EU specialisté s vhodným nastavením podmínek úvěru tak, aby vyhovovaly poskytovateli dotace.

JIŘÍ VALEŠ

Komerční banka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down