01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /19

Zřejmě se příliš nespletu, uvedu-li, že nakládání s odpadními vodami je oblastí, s níž se starostové ve své činnosti setkávají až nepříjemně často. Například směrnice 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod, podle níž ČR musí do roku 2010 vyřešit kanalizační sítě a čistírny odpadních vod v...

Zřejmě se příliš nespletu, uvedu-li, že nakládání s odpadními vodami je oblastí, s níž se starostové ve své činnosti setkávají až nepříjemně často. Například směrnice 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod, podle níž ČR musí do roku 2010 vyřešit kanalizační sítě a čistírny odpadních vod v aglomeracích nad 2000 ekvivalentních obyvatel, ještě potrápí leckterou obec či město.

Peníze na vodohospodářskou infrastrukturu nabízí i Operační programu Životní prostředí (OP ŽP). Podrobnosti o něm naleznete na www.opzp.cz. Na úvodní stránce doporučuji zvolit sekci Aktuality a podívat se, co je v dané oblasti nového. Při přípravě tohoto textu to byl například dokument Nejčastější dotazy k otevřeným výzvám OP ŽP, nebo Aktualizovaná verze základních pokynů pro žadatele. V sekci nazvané Stručně o OP Životní prostředí najdete základní informace, případně prioritní osy, tedy oblasti, které jsou z daného programu dotovány.

Asi nejzajímavější sekcí je však Aktuální nabídka podpory. V ní by se měly objevovat pouze ty výzvy, které mají před termínem jejich podání. V této souvislosti si zapamatujte telefonní číslo Zelené linky 800 260 500. Tam můžete položit dotaz nebo žádat informace, které vás zajímají.

V sekci Pokyny pro žadatele najdete především Směrnici MŽP č. 7/2007 a dále Implementační dokument OP ŽP, což jsou dva nejdůležitější návody a pokyny, z nichž se žadatel detailně dozví, zda to, na co chce peníze, je možné, zda může být oprávněným žadatelem, případně jak postupovat při přípravě a odeslání projektové žádosti.

Určitě zajímavá je sekce Elektronické prostředí pro žadatele a příjemce. Nabízí podrobnosti o informačním systému OP ŽP, který se skládá z webového rozhraní pro konečného příjemce, tj. aplikace BENE-FILL, a z prostředí pro administrátory projektů, tj. aplikace SFZP-CENTRAL. Obě části mají společný datový model. To znamená, že v okamžiku vkládání dat žadatelem do systému BENE-FILL lze ihned sledovat stav vkládaných dat a konzultovat případné nejasnosti s administrátorem projektu. Informační systém OP ŽP komunikuje i s externími informačními systémy státní správy, čímž významně zrychluje a zefektivňuje předávání informací mezi jednotlivými subjekty. .

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down