01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obce a romská problematika

Specifika romského etnika, sociální vyloučení, vzdělávání a mimoškolní výchova romských dětí, sociální politika a komunitní plánování, koncepce romské integrace.

Na tato témata se soustředil kurz, který loni v listopadu ve svém vzdělávacím středisku v Benešově uspořádal Institut pro místní správu Praha pro příslušné úředníky územních samosprávných celků. Třídenní kurz nazvaný Obec a romská problematika pomohli zajistit i zaměstnanci Kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

Prvotním impulzem pro uspořádání kurzu byla snaha poskytnout úřadům obcí a měst prakticky využitelné informace o cílech a fungování Agentury pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách, která začíná pracovat při Úřadu vlády ČR.

MATERÁLY I PRO DALŠÍ ZÁJEMCE

Díky spolupráci Institutu pro místní správu Praha s Kanceláří Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity se podařilo připravit kvalitní vzdělávací program akreditovaný ministerstvem vnitra, a to jak po stránce obsahové, tak pokud jde o jeho lektorské zabezpečení. Účastníci kurzu byli velmi aktivní a přispěli k tomu, že celá akce měla charakter dialogu mezi nimi a lektory. Tuto diskusi významně obohatili také zaměstnanci Kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity, a to zejména aktuálními informacemi k probírané problematice.

Účastníci kurzu ocenili i studijní materiály, které obdrželi: publikace k problematice kurzu věnované Kanceláří Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity a sborník materiálů připravený Institutem pro místní správu Praha v podobě vytištěných prezentací jednotlivých lektorů). Případní zájemci o tyto materiály, které svým obsahem pokrývají všechna témata uvedená v programu kurzu, si je mohou vyžádat na e-mailové adrese: p.kus@institutpraha.cz.

V KURZECH SE BUDE POKRAČOVAT

V navázané spolupráci s Kanceláří Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity bude Institut pro místní správu Praha pokračovat. V závěru října 2008 společně nabídnou kurzy s touto tematikou vedoucím úřadů územních samosprávných celků, vedoucím úředníkům příslušných odborů a zastupitelům. Vytvoří rovněž vzdělávací programy pro cílovou skupinu úředníků s bohatými praktickými zkušenostmi z dané oblasti, a to programy s detailněji propracovanými jednotlivými tématy stávajícího kurzu, zaměřenými zejména na vzájemnou výměnu dobrých i špatných zkušeností.

Do přípravy těchto kurzů budou zapojeni i jejich budoucí účastníci, a institut se tak pokusí "ušít jim kurz na míru". Předpokládané termíny těchto kurzů jsou: 11.-13. června 2008, 24.-28. listopadu 2008. U kurzů, které se uskuteční ve vzdělávacím středisku v Benešově, Institut zvažuje možnost podvečerní či večerní výuky formou workshopů.

PETR KUŠ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down