01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vzdělávací program pro interní auditory

Vysoká škola finanční a správní zpracovala a od února zahajuje Modularizovaný vzdělávací program pro interní auditory ve veřejné správě. O jeho obsahovém zaměření jsme hovořili s prof. PhDr. Vladimírem Čechákem, CSc., prorektorem pro koncepci a rozvoj Vysoké školy finanční a správní (VŠFS).

Jak vznikla myšlenka vytvořit takovou formu vzdělávání?

Jedním z našich základních studijních oborů je Veřejná správa, a to jak v bakalářském, tak magisterském studiu. Čtyřsemestrální kurz (uznatelný jako část - do výše 60 % - akreditovaného vysokoškolského studia) patří do celoživotního vzdělávání, které VŠFS realizuje. Rovněž připravujeme kurzy pro pracovníky veřejné správy (ať již na úrovni vstupního, průběžného či manažerského vzdělávání) akreditované Ministerstvem vnitra ČR. Rozsáhlou vzdělávací činnost bychom nemohli uskutečňovat bez odpovídající výzkumu zaměřeného aktuálně na současný vývoj veřejné správy. Proto jsme se zúčastnili výběrového řízení vyhlášeného Krajským úřadem Středočeského kraje na zpracování modularizovaného vzdělávacího programu pro interní auditory a uspěli jsme.

Jaká je struktura a obsah vzdělávacího programu?

Součástí projektu byla podle zadání i analýza a na jejím základě identifikace vzdělávacích potřeb pro cílovou skupinu (či spíše pro cílové skupiny) pracovníků v interním auditu. Vycházeli jsme při tom ze soudobého pojetí interního auditu jako efektivního prostředku nejen pro odhalování nedostatků v procesech zajišťovaných konkrétním pracovištěm, ale také pro odhalování rezerv při zvyšování kvality výkonu správních činností. Proto jsme navrhli a posléze připravili čtyři základní moduly.

První dva - Procesní řízení a Projektové řízení - se zaměřují na moderní přístupy k řízení veřejné správy. Měly by seznámit posluchače nejen se základními principy a pojmy, ale i se základními pracovními postupy a technikami, které se používají v procesním a projektovém řízení veřejné správy.

Další modul se věnuje Řízení kvality ve veřejné správě, a to nejen nástrojům řízení kvality, jednotlivým přístupům či metodám zavádění, kontroly a hodnocení kvality, ale také analýze a využití dosavadních zkušeností.

Poslední čtvrtý modul se zabývá systémem kontroly, kontrolními mechanismy a postupy ve veřejné správě. Nejde jen o kontrolu finanční, pozornost je věnována i kontrole výkonu přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů, dozoru nad vydáváním a obsahem obecně závazných vyhlášek, rozhodnutím, usnesením a dalším otázkám. Vedle toho modul zahrnuje rozbor konkrétních případů využívání kontrolních mechanismů. V rámci všech modulů bude k dané tematice připravena případová studie. Tomu jsou přizpůsobeny také učební texty a studijní obory.

V listopadu 2007 se uskutečnily dva pracovní semináře pro zástupce cílových skupin (předpokládaných účastníků vzdělávacího programu), na nichž byly prezentovány metody výkladu i obsahové zaměření modulů. Připomínky a náměty jsme využili pro dopracování a definitivní úpravu modulů i pro závěrečnou redakci studijních oborů a textů.

Jaký je časový harmonogram vzdělávacího programu?

"Pilotní realizace" programu "prezenční" formou začne v únoru. Na jeden modul připadá v průměru 32 hodin, tj. rámcově 128 hodin na celý vzdělávací program. Předpokládáme čtyři osmihodinová soustředění pro každý modul (jeden den v týdnu). Celý program se uskuteční během čtyř měsíců. Závěrečné soustředění se bude věnovat komplexním případovým studiím. Chceme si ověřit zejména reakci posluchačů z typové cílové skupiny, proto jsme zvolili "prezenční" formu. Počítáme i s kombinovaným či distančním studiem, které umožní studujícím výraznou časovou flexibilitu.

Aktuální informace o projektu a dalších vzdělávacích programech VŠFS včetně kontaktů jsou na : http://www.vsfs.cz/interniauditori nebo www.vsfs.cz .

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down