01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kdy jde o místní komunikaci

Podle zákona o pozemních komunikacích je místní komunikace ta, která slouží převážně místní dopravě na území obce. Je tedy místní komunikací pouze taková pozemní komunikace, která leží v zastavěném území obce - jinými slovy uvnitř hranice (dříve intravilánu) obce? Místní komunikace je podle § 2...

Podle zákona o pozemních komunikacích je místní komunikace ta, která slouží převážně místní dopravě na území obce. Je tedy místní komunikací pouze taková pozemní komunikace, která leží v zastavěném území obce - jinými slovy uvnitř hranice (dříve intravilánu) obce?

Místní komunikace je podle § 2 odst. 2 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, jednou ze čtyř kategorií pozemních komunikací (vedle dálnice, silnice a účelové komunikace). Obecně se jakoukoliv pozemní komunikací rozumí dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti (viz § 2 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb.). Ve smyslu § 6 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb. je místní komunikace veřejně přístupná pozemní komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce.

V souladu s § 18 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je každá část území České republiky součástí území některé obce, nebo tzv. vojenského újezdu. Podle § 30 odst. 1 zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, je vojenský újezd vymezená část území státu určená k zajišťování obrany státu a k výcviku ozbrojených sil. (V současné době je v České republice celkem 5 vojenských újezdů - Boletice, Brdy, Březina, Hradiště a Libavá.)

Podle § 18 odst. 2 obecního zřízení má obec jedno nebo více katastrálních území. Katastrálním územím se rozumí technická jednotka, kterou tvoří místopisně uzavřený a v katastru společně evidovaný soubor nemovitostí /viz § 27 písm. h) zákona číslo 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon)/.

Zda se pozemní komunikace nachází v intravilánu obce nebo za ním, není směrodatné pro úvahu, jestli se může jednat o místní komunikaci. Zákon č. 13/1997 Sb. nepodává odlišnou definici "území obce" pro účely posouzení toho, zda nějaká pozemní komunikace je místní nebo účelová. Z jednotlivých ustanovení zákona č. 13/1997 Sb. lze dovodit, že místní komunikace se nacházejí (mohou nacházet) i mimo zastavěná území obce (viz např. § 11 odst. 5 nebo § 30 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb.). Zákon č. 13/1997 Sb. sice v § 30 odst. 3 vymezuje souvisle zastavěné území obce, avšak pouze pro účely určení silničního ochranného pásma, a nikoliv pro ohraničení, kde všude se může nacházet místní komunikace. Místní komunikace tak může ležet v zastavěném území obce i mimo něj, stejně jako účelová komunikace, a to bez ohledu na to, zda se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci či nikoliv (srov. § 7 zákona č. 13/1997 Sb.). Podle mého názoru tedy neplatí teze, že místní komunikace se nacházejí pouze v zastavěném území obce.

Pro doplnění lze uvést, že v souladu s § 40 odst. 5 písm. a) zákona č. 13/1997 Sb. obce, resp. obecní úřady v přenesené působnosti /viz § 40 odst. 1 zákona č. 13/1997 Sb. ve spojení s § 109 odst. 3 písm. b) obecního zřízení/ rozhodují o zařazení pozemní komunikace do kategorie místních komunikací a o vyřazení místní komunikace z této kategorie. Místní komunikace může být evidována například v pasportu místních komunikací vedeném obcí (viz § 5 vyhlášky č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích). Od 1. ledna 2007 by měly být všechny pozemní komunikace (tedy i místní komunikace) vedeny v Centrální evidenci pozemních komunikací (viz nový § 29a zákona č. 13/1997 Sb.).

Mgr. JAN BŘEŇ
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down