01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Radnice je skleněná budova a každý starosta je v ní pod drobnohledem

Složitost uplynulého roku byla dána tím, že politické strany odcházející z vládnoucí scény nám vysvětlily, jak byly dobré a co vše zlé nás očekává. Na to politické strany ujímající se vlády prohlásily, že skončila hladová léta a nastávají léta radosti a finančního nadbytku. Věřte, že jsem přitom...

Složitost uplynulého roku byla dána tím, že politické strany odcházející z vládnoucí scény nám vysvětlily, jak byly dobré a co vše zlé nás očekává. Na to politické strany ujímající se vlády prohlásily, že skončila hladová léta a nastávají léta radosti a finančního nadbytku. Věřte, že jsem přitom měl pocit, že žalm o falešných prorocích je žalmem velice aktuálním.

Přesto musím uvést, že rok 2007 byl rokem dobrým. Pro naše město, spíše městečko, šlo o čas, kdy se zvolilo nové zastupitelstvo, které bylo naštěstí obměněno jen z menší části. Pro starostu je výhrou, může-li se opírat o harmonické zastupitelstvo, které ví, co chce a zbytečně se nehádá. Vědomě zdůrazňuji právě slova "zbytečně se nehádá". Jistě, někdy je třeba, aby došlo i k tvrdé, avšak věcné diskusi, která tříbí názory, abychom třeba nepostavili něco, co nepotřebujeme. V našem městě máme chodníky, ale i místní komunikace už ze 70 procent nové a každým rokem posunujeme jejich výstavbu o dalších deset procent. Toto se nám tedy daří.

Ovšem taky se nám loni stalo, že nás občan "udal", či spíše oznámil na hygienu špatný stav jedné kanalizační větve. Bylo mu dáno zapravdu. Všechno zlé se však obrátilo v dobré: Sehnali jsme dotaci a nová je teď nejenom kritizovaná kanalizace, nýbrž i celá ulice. Z toho vyplývá poučení: "I hlupák může nevědomě pomoci dobré věci!"

Starostové jsou jako běžci na závodní dráze, kteří nikdy nedoběhnou do cíle. Nesmíme myslet ani na únavu, ani na strádání. Náš nedostatek sil bývá zevlujícími diváky mnohdy hodnocen jako neschopnost, lenost, ba ještě hůř. Místo toho, aby se přidali buď "lenošit" s námi nebo spolupracovat, jen kritizují.

Starostové nemají právo na únavu, vyhořelost. Přesto se nám stává, že po čase najednou chybí dostatek sil. Jenže pak se z jakýchsi nevysvětlitelných důvodů dostaví "druhý dech". Objeví se totiž lidé, kteří pomohou. Zapomeneme na líné diváky a jsme vděčni, že se našel alespoň někdo, který naši práci uzná a trochu jí fandí.

Leckdy se sami na sebe dozvídáme věci, které nás zaskočí. Sám si občas kladu otázku, který "blb" mohl takovou fámu vymyslet. Ale nakonec si vždy připomenu starý orientální příměr: "Každý člověk je podobný zahradě, každá zahrada má svá místa okrasná, místa pro pěstování zeleniny a místo, kde odkládáme a hromadíme zbytky - kompost. Vstoupí-li do zahrady moudrý člověk, žasne nad krásou květin a upravenou zeleninovou částí. Kompostu si nevšímá, protože ví, že kompost musí jednoduše být. Přijde-li do takové zahrady prase, sežere kytku i zeleninu a začne se rochnit v hnoji."

Radnice je skleněná budova a naše chování je v ní pod drobnohledem. Každý, kdo kandiduje do zastupitelstva či na funkci starosty či místostarosty, musí počítat s tím, že se stane středem zájmu nejen slušných lidí, ale i těch, kteří vše dokáží vyřídit jenom v hospodě. Chce to vydržet. Nic nás neopravňuje k tomu, abychom na nepochopení či pomluvy reagovali popuzeně nebo dotčeně.

Každému starostovi do roku 2008 přeji, aby se do takových situací dostával co nejméně, nebo raději vůbec ne. A aby se mu letos širokým obloukem vyhýbala i hloupost "vlády státní správy".

ThDr. JAN HRADIL, Th.D.
starosta města Újezd u Brna

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down