01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Města s památkami UNESCO slavila

Český Krumlov Česká republika se může právem označovat za památkářskou velmoc. Uznává to i autorita nejvyšší, světová organizace UNESCO, na jejímž seznamu kulturního a přírodního dědictví je zapsáno už 12 českých památek. Je to dvojnásobek světového průměru. Jako první se v roce 1992 ocitla na...

Český Krumlov

Česká republika se může právem označovat za památkářskou velmoc. Uznává to i autorita nejvyšší, světová organizace UNESCO, na jejímž seznamu kulturního a přírodního dědictví je zapsáno už 12 českých památek. Je to dvojnásobek světového průměru. Jako první se v roce 1992 ocitla na seznamu historická jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče.

Český Krumlov i Telč oslavovaly 15. výročí prakticky po celý loňský rok, v jeho závěru pak společně s dalšími městy a jednou obcí (Holašovicemi), na jejichž území se tyto památky nacházejí, v Českém Krumlově.

Jak se rodina těchto míst rozrůstala, vyvstala logicky potřeba a výhodnost společného postupu při hájení zájmů, přípravě propagačních materiálů, poskytování informací. Tak vzniklo v roce 2001 sdružení České dědictví UNESCO, jehož členy jsou všechna příslušná města kromě Prahy a také Holašovice, jako jediný český zástupce vesnických památek zapsaných na seznamu.

Český Krumlov pojal oslavy opravdu velkolepě. Slavnostního zasedání koncem listopadu se zúčastnili kromě zástupců Českého dědictví a mnoha význačných hostů také všichni starostové Českého Krumlova, kteří se od roku 1990 v čele radnice vystřídali.

V podvečer pak prošel městem za svitu pochodní a svící historický kostýmovaný průvod. Z náměstí Svornosti se za víření bubnů a v doprovodu pištců, sledován početným a sílícím davem diváků, vydal historickým Latránem ke klášteru. V jeho zajímavě nasvícené zahradě diváky bavili členové pouličního divadla Kvelb, na závěr se rozzářil barokní ohňostroj. Tečku oslav pak tvořila slavnostní mše, Missa Brevis, od Jiřího Pavlici, provedená v klášterním kostele.

/jo/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down