01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlaté ceny pro Kladno a Chrudim

"Město, ve kterém stojí za to žít" je název mezinárodní soutěže, které se na konci roku 2007 zúčastnila dvě česká města - Kladno a Zdravé město Chrudim. V soutěži se hodnotí komplexní rozvoj měst. Každé muselo prokázat, že pečuje o historické dědictví a přírodu, aktivně podporuje zdravý životní...

"Město, ve kterém stojí za to žít" je název mezinárodní soutěže, které se na konci roku 2007 zúčastnila dvě česká města - Kladno a Zdravé město Chrudim. V soutěži se hodnotí komplexní rozvoj měst. Každé muselo prokázat, že pečuje o historické dědictví a přírodu, aktivně podporuje zdravý životní styl svých obyvatel apod. "Zároveň jsme museli přesvědčit členy poroty, že vše činíme za aktivní a systematické spolupráce s veřejností a že naše snaha vede ke strategickému a dlouhodobě udržitelnému rozvoji, což bylo předmětem jedné z kategorií plánování pro budoucnost," zdůraznil místostarosta Chrudimi a předseda Národní sítě Zdravých měst ČR Petr Řezníček.

Česká města v konkurenci téměř tří stovek měst a obcí z celého světa byla velmi úspěšná. Z Londýna si odvezla Zlaté ceny (Gold Award) udělované za vynikající prezentaci všech sledovaných oblastí a zároveň první místo pro Kladno a třetí pro Chrudim v kategorii samospráv od 20 do 75 tisíc obyvatel. Význam ocenění potvrzuje i primátor Kladna Dan Jiránek: "Ve finále jsme porazili například britský Newark či americká města Hoover a Fayetteville. Jsme pyšní na to, že společně s Kanadou jsme jedinou zemí, která měla mezi nejlepšími třemi hned dva zástupce. Takové umístění považuji za obrovský úspěch."

V soutěži nejde jen o ocenění. Významné firmy, které uvažují o dalších investicích, se zabývají také otázkami kvality života obce, jíž se její budoucí zaměstnanci stanou součástí. "Je zde cítit hrdost současné komunity na historické a kulturní dědictví? Má oblast pověst ekologicky čistého místa? Jsou zde prvky udržitelného rozvoje a zdravého životního stylu obce? Má daná oblast plány do budoucna? Úspěch v soutěži The LivCom Awards znamená kladně odpovědět na všechny tyto otázky," shrnuje přínosy Alan Smith, ředitel soutěže.

Soutěž se uskutečňuje pod hlavičkou Programu životního prostředí OSN (UNEP) již od roku 1997 a její finálová kola hostí vždy některá ze světových metropolí.

/ty/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down