01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní středověké malby

Krnov Po sedmi letech skončily práce na odkryvu a restaurování středověkých nástěnných maleb v kněžišti kostela sv. Benedikta v Krnově, jedné z nejstarší památek v Moravskoslezském kraji. Při slavnostní kolaudaci se účastníkům naskytl pohled na malby staré více než půl tisíciletí, které se dnes...

Krnov

Po sedmi letech skončily práce na odkryvu a restaurování středověkých nástěnných maleb v kněžišti kostela sv. Benedikta v Krnově, jedné z nejstarší památek v Moravskoslezském kraji. Při slavnostní kolaudaci se účastníkům naskytl pohled na malby staré více než půl tisíciletí, které se dnes skví ve své plné kráse.

"Malby jsou ikonograficky velmi zajímavé. Výjevy ze života svatého Benedikta se u nás tímto způsobem objevují poprvé a také mariánský cyklus je ojedinělý. Výjev Panny Marie, která tká dlouhou nit a přilétá k ní anděl, se nachází nejblíže v kostele ve Štýrsku a je z 12. století. Pro románskou dobu je zde rovněž nezvyklý motiv klanění tří králů a výjev, jak dva andělé přinášejí Panně Marii korunu. Je proto velmi těžké určit, do jakého období mariánský cyklus zařadit, bude to někdy od konce 12. století do první poloviny 13. století. U gotických maleb moralit a svatobenediktinského cyklu je určení přesnější, vznikly v polovině 15. století," uvedla historička umění Zuzana Všetečková z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, která se zaměřuje na výzkum středověké nástěnné malby a ikonografické studie.

Záchranné práce v hodnotě 2,5 milionu korun financoval vlastník kostela, Římskokatolická farnost Krnov, za finančního přispění Moravskoslezského kraje a města Krnova, které v uplynulých třech letech vydalo na malby ze svého rozpočtu 310 tisíc korun. Všichni, kteří se na restaurování maleb podíleli, se o nich vyjadřují jako o zázraku. O možnosti, aby tento div mohla vidět v pravidelných časech také veřejnost, nyní jedná Biskupství ostravsko-opavské a město Krnov. Podle starostky Renaty Ramazanové by tento historický skvost měl být zpřístupněn veřejnosti co nejdříve.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down