01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praha 6 otevřená už podruhé

V soutěži Otevřeno x Zavřeno 2007 obdržela Městská část Praha 6 třetí cenu za zveřejňování programů a zápisů z jednání komisí a výborů. Jenže to není jediný důvod, proč její server www.praha6.cz stojí za pozornost. Tyto internetové stránky totiž obsahují i řadu jiných informací, pro něž si novinky...

V soutěži Otevřeno x Zavřeno 2007 obdržela Městská část Praha 6 třetí cenu za zveřejňování programů a zápisů z jednání komisí a výborů. Jenže to není jediný důvod, proč její server www.praha6.cz stojí za pozornost. Tyto internetové stránky totiž obsahují i řadu jiných informací, pro něž si novinky nechává posílat e-mailem na dva tisíce zájemců a které mohou sloužit ostatním městským a obecním webům jako cenná inspirace.

Začněme však zveřejňováním programů a zápisů z jednání komisí rady a výborů zastupitelstva. To u nás ještě zdaleka není běžné. A pokud ano, pak se obvykle na webu samosprávy setkáváme spíše jen se zápisy z jednání zastupitelstva. Aby však občan mohl - tak jako v případě MČ Praha 6 - vysledovat vývoj určité záležitosti od jejího zařazení do programu jednání příslušné komise, přes její pro jednání v komisi a radě až po jednání v zastupitelstvu včetně informací, kdo jak hlasoval, to je skutečně ojedinělé a po zásluze bylo v soutěži oceněno.

ZASTUPITELSTVO ON-LINE

Navíc se s každým zasedáním zastupitelstva může zájemce seznámit nejen z doslovného zápisu, ale může jeho průběh sledovat on-line, případně si ještě dodatečně prohlédnout videozáznam, který bývá rozstříhán na menší části podle jednotlivých bodů jednání.

"Nejde nám o tituly či ocenění. Přesto doufám, že potvrzují naši snahu o vyšší kvalitu veřejné správy. Transparentnost, otevřenost, připravenost k diskusi, aktivní zveřejňování informací o postupech, rozhodnutích, podkladech, hlasování, struktuře a dalších aspektech činnosti úřadu... To jsou naše priority nejen proto, že jsme je slíbili v programovém prohlášení. Prostě nám připadají jako základní principy slušnosti, které by každý úřad měl respektovat a dodržovat. Ale lhal bych, kdybych řekl, že nás jak loňské třetí místo, tak předloňské vítězství v soutěži Otevřeno za přiznání majetkových a finančních vztahů zastupitelů k obci, netěší," konstatuje starosta Mgr. Tomáš Chalupa.

Dalším příkladem otevřeného jednání je elektronické tržiště, které radnice používá pro vyhlašování veřejných zakázek malého rozsahu v hodnotě do 2 milionů, u stavebních prací do 6 milionů korun. Na serveru je zveřejněno již více než 800 realizovaných zakázek s uvedením vítězné nabídky, zdůvodnění a informací, kdo zodpovídá za výsledky: jméno, funkce a kontaktní údaje. Ne náhodou si upozornění na nové veřejné zakázky nechá zasílat mailem na 2000 podnikatelských subjektů.

NEJLEPŠÍ ELEKTRONICKÁ SLUŽBA ROKU 2007

Server MČ Praha 6 se může pochlubit i tím, že jeho lokální MMS-ing byl loni v soutěži Zlatý erb v roce 2007 vyhodnocen jako nejlepší elektronická služba roku. Umožňuje totiž občanům odeslat přímo z mobilního telefonu, případně z počítače, fotografie zjištěného nepořádku a jiného nešvaru na veřejných prostranstvích - například rozbité lavičky, pomalované fasády, začínající skládky, rozbitého chodníku, neposekané trávy. Snímky se objeví na serveru v rubrice Lokální MMS-ing i s doprovodným textem autora, datem oznámení a postupem řešení. V době přípravy tohoto textu počátkem prosince 2007 chyběly už jen dvě fotografie do 200 záznamů. K tak velkému aktivnímu zájmu veřejnosti o čistotu a pořádek ve městě přispívá i fakt, že kompetentní pracovníci zpravidla na tyto podněty velmi rychle zajistí nápravu.

Jinou zajímavou ukázkou využití komunikačních technologií ve prospěch občanů je SMS news, neboli městský rozhlas v kapse. Radnice tak zasílá důležité informace na zaregistrovaná čísla mobilních telefonů občanů formou krátkých textových zpráv (SMS). Služba funguje pro zákazníky všech tří českých mobilních operátorů a využívá ji kolem 1700 občanů. "Prostřednictvím SMS informujeme například o silničních uzavírkách, poruchách a opravách vodovodu či jiných krizových situacích. Ale také o chystaných kulturních akcích," říká Martin Šalek, tiskový mluvčí městské části.

Občané se mohou nechat informovat také o novinkách zveřejněných na serveru www.praha6.cz. Mailem si je dávají posílat zhruba dva tisíce uživatelů internetu, další využívají také RSS kanály.

INTERNETOVÁ TV NOVINKOU

Nejnovějším technologickým obohacením radničního serveru je Internetová televize Prahy 6. Od října 2007 přináší v průměru tři reportáže týdně. Například jedna z nich se jmenovala Stop grafitti. Informovala o programu Prahy 6, na jehož základě radnice na své náklady opraví jakékoli nápisy, tagy, obrázky od sprejerů na těch nemovitostech na území městské části, jejichž majitelé podepíší s radnicí smlouvu. Stačí pak jen nahlásit poškození a do 24 hodin přijede firma a bezplatně nápisy odstraní. Radnici sice program něco stojí, ale tím, že grafitti jsou ihned odstraněna, sprejeři se nestačí pochlubit svými dílky, přestávají mít zájem o plochy na území Prahy 6 a přesouvají se jinam.

Server městské části si vytvořil komunitu pravidelných aktivních návštěvníků. Reagují i na různé ankety a soutěže. Tak třeba internetového hlasování o Sedm divů Prahy 6 se zúčastnilo kolem 1500 lidí. Nejdříve sami nominovali různé divy a v další fázi o návrzích hlasovali. V superfinále zvítězil Břevnovský klášter se 347 hlasy před Oborou Hvězda s jejím letohrádkem (334 hlasy) a starou čistírnou odpadních vod v Bubenči (154 hlasy).

FINANCOVÁNÍ? BEZ PROBLÉMŮ

Zaplnit server velkým množstvím informací a navíc využívat tolika různých technologií, to určitě není zadarmo. Jak se tváří zastupitelé, mají-li rozhodovat o penězích na provoz serveru? Podle mluvčího s financováním žádné problémy nejsou. Výdaje na provoz serveru jsou zahrnuty do rozpočtu odboru informatiky. Největší částku si vyžádalo naprogramování aplikace. O vkládání informací se stará M. Šalek a další pracovníci. Tvůrci aplikace, externímu programátorovi, radnice platí za údržbu a další rozvoj serveru měsíční paušál, který zahrnuje určitý počet programátorských a servisních hodin. Pokud se dohodnutý čas přečerpá a je zájem na dalším novém vylepšení, za práci navíc se platí podle počtu odpracovaných hodin. Protože každoročně přibývají na serveru nové a nové funkce, tato praxe zřejmě vyhovuje všem stranám.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down