01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koupit stroje, nebo služby?

Co naznačila anketa Při současné napjaté bilanci rozpočtů měst a obcí bývá obtížné dál zlepšovat leckteré jejich základní funkce. Tedy i ty spočívající ve vytváření ekonomicky a ekologicky optimálních životních podmínek, čistoty a pořádku. Nasmlouvat či vlastními silami zajistit svoz a...

Co naznačila anketa

Při současné napjaté bilanci rozpočtů měst a obcí bývá obtížné dál zlepšovat leckteré jejich základní funkce. Tedy i ty spočívající ve vytváření ekonomicky a ekologicky optimálních životních podmínek, čistoty a pořádku. Nasmlouvat či vlastními silami zajistit svoz a zneškodňování tuhých komunálních odpadů, údržbu a čištění místních komunikací a veřejných prostranství, budování a údržbu veřejné zeleně, provoz a údržbu veřejného osvětlení, provoz hřbitovů apod. není snadné ani levné.

V anketě Moderní obce jsme zástupcům podniků a organizací technických služeb položili dvě otázky:

1. Zajišťuje vaše společnost všechny práce vlastními mechanismy, nebo některé služby nakupuje od dalších firem?

2. Jaké formy financování zejména volíte při nákupu komunální techniky, ať už jde o platbu v hotovosti, nebo různé druhy leasingu, využití úvěru, nákup na protiúčet či jiné.?

Miroslav Ledvina, jednatel společnosti Technické služby města Kolína, s. r. o.:

1. Náš okruh služeb je velmi široký a rozmanitý, přičemž zhruba 85 procent výkonů realizujeme vlastními silami. Některé služby však pochopitelně nakupujeme, a to z několika důvodů: Nemáme vlastní odbornost, některé mechanismy či dostatečnou kapacitu nebo nákup takových služeb vyjde levněji. Jednorázově si tak například najímáme některé speciální mechanismy, jejichž nákup by se nám kvůli sporadickému využití během celého roku nevyplatil. Příkladem nákupu odbornosti mohou být revize zařízení, bezpečnostní technik, právní služby, audit atd. Naopak nákupem služeb drobných řemesl-níků zase řešíme nedostatek vlastních kapacit.

2. Forma financování v naší společnosti je platbou hotově. Leasing,úvěr či protiúčet nevyužíváme. Jaké zdroje na rozvoj si vytvoříme, ty také utratíme za nákup nové techniky. Dosud vždy zdroje stačily na obnovu a rozvoj v naší společnosti. Vyjde nás to levněji. Pokud bude potřeba, nevylučujeme jiné formy financování.

Ing. Dalibor Haken, jednatel společnosti Technické služby Kostelec nad Orlicí, s. r. o.:

1. Většinu služeb zajišťujeme vlastními mechanismy, pouze ve výjimečných případech si půjčujeme potřebnou techniku od jiných firem. U specializovaných činností je lepší si objednat provedení služby dodavatelsky než pořizovat techniku potřebnou k provedení služby.

2. Drobné nákupy hradíme v hotovosti z provozních prostředků. Investiční nákupy však provádíme výhradně s využitím leasingu - jiná volba vzhledem k současné situaci společnosti totiž není.

Jiří Maršík, jednatel společnosti Technické služby Náchod, s. r. o.:

1. Většinu prací zajišťujeme vlastními mechanismy. Dodavatelsky zajišťujeme například zimní údržbu - pluhování v přilehlých obcích, zemní práce většími bagry a nárazové práce při plnění větší zakázky.

2. Při nákupu nových mechanismů většinou volíme platbu formou leasingu.

Dalibor Voborský, ředitel společnosti Technické služby Děčín, a. s.:

1. Společnost zajišťuje čtyři hlavní činnosti, a to: nakládání s odpady včetně provozu skládky, čištění komunikací (letní a zimní režim), péči o veřejnou zeleň včetně hřbitovů a péči o veřejné osvětlení včetně světelné signalizace. Rozhodující rozsah služeb zabezpečujeme vlastními mechanismy. Vesměs jde o speciální vozidla a pracovní mobilní stroje dodávané pro specifický rozsah činností (například nosiče s různými pracovními nástavbami). Velmi omezeně, většinou pro jednorázové speciální zakázky využíváme techniku od jiných firem. Tento způsob odpovídá specifickému technologickému charakteru společnosti a je dlouhodobě historicky dodržován. Můžeme tak za všech okolností zajistit spolehlivost našich služeb a prací. Díky tomu je náš podnik zařazen i do Integrovaného záchranného systému včetně protipovodňových opatření.

2. Při nákupu komunální techniky obvykle položky do ceny jeden milion korun hradíme hotově (bankovním převodem). Nákladnější investice financujeme formou leasingu v časovém cyklu odpovídajícím odpisové době. Tímto způsobem pořizování a financování techniky dosahujeme potřebný oběh cash flow.

Petr Novotný, jednatel společnosti Technické služby města Blatné, s. r. o.:

1. Zajišťujeme veškeré služby pro město, tj. čistění, péči o zeleň, údržbu veřejného osvětlení a dopravního značení, zimní údržbu, svoz odpadu, provoz skládky odpadu a kompostárny, provoz sběrného dvora, separovaný sběr, provoz hřbitovů a krematoria, správu městských bytů, výrobu a distribuci tepla, stavební činnost a dopravu.

2. Platby: Preferujeme přímou platbu, dále využíváme leasing, případně půjčky.

Jaroslav Lukeš, jednatel společnosti Technické služby Vlašim, s. r. o.:

1. Veškeré služby zajišťujeme vlastními mechanismy. Tento způsob je finančně výhodnější.

2. Při nákupu dražší techniky využíváme leasing, při nákupu levnějších strojů platíme hotově. Obě varianty kombinujeme podle našich finančních možností.

/rš/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down