01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z obcí a měst převážně nevážně

Pan starosta používá při jednání velmi vulgární výrazy. Dá se tento jev upravit v jednacím řádu? Používání vulgarit je u politiků zcela běžné a úprava v jednacím řádu zcela neúčinná. Doporučuji spíše stanovit částku, kterou je povinen politik zastupitelstva uhradit při použití některých konkrétních...

Pan starosta používá při jednání velmi vulgární výrazy. Dá se tento jev upravit v jednacím řádu?

Používání vulgarit je u politiků zcela běžné a úprava v jednacím řádu zcela neúčinná. Doporučuji spíše stanovit částku, kterou je povinen politik zastupitelstva uhradit při použití některých konkrétních vulgárních výrazů, a vždy v závěru roku využít takto získané prostředky pro letecký zájezd do některé z evropských zemí.

Někteří zastupitelé docházejí na jednání pod vlivem alkoholu. Můžeme jim nechat dýchnout do trubičky, abychom zjistili, jak moc jsou opilí?

Právní úprava je dnes taková, že zastupiteli nezakazuje docházet na zastupitelstvo pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek. O dýchnutí do trubičky se můžete pokusit v případě, že zastupitel je v takovém stavu, že nebude protestovat. Jinak se asi bude bránit a vy jej nutit nemůžete. Upozorňuji ovšem, že odhalení alkoholu nemusí být pro voliče nikterak znepokojivé, a tak namísto odsouzení může podobný politik vzbuzovat u občanů sympatie. Jako nástroj politického boje proto tuto metodu nelze doporučit.

Lze přikázat v jednacím řádu, aby zastupitel chodil na zasedání dobře oblečen, oholen, a dámy aby nenosily velké výstřihy?

Pokud se domníváte, že zastupitele, který si na takové věci, jako je slušný oděv a hygiena, doposud nezvykl, umravní jednací řád, směle do toho. U posledně jmenovaného dotazu ohledně výstřihu se ptáme my - proboha proč?

(Dotazy vycházejí ze skutečných situací v obcích a městech. Podobnost s kýmkoli je však čistě náhodná - pozn. autorky.)

Mgr. JANA HAMPLOVÁ

advokátka

stálá spolupracovnice redakce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down