01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pomůže "elektronická" peněženka?

Pilotní projekt Ústeckého kraje by měl zásadně změnit systém vyplácení sociálních dávek některým skupinám obyvatelstva Mostecka a v budoucnu v celém kraji. V týmu, který ho připraví - nejprve v oblasti Litvínova, budou zástupci Ústeckého kraje, města Litvínov a Úřadu práce v Mostu. "V prvním...

Pilotní projekt Ústeckého kraje by měl zásadně změnit systém vyplácení sociálních dávek některým skupinám obyvatelstva Mostecka a v budoucnu v celém kraji. V týmu, který ho připraví - nejprve v oblasti Litvínova, budou zástupci Ústeckého kraje, města Litvínov a Úřadu práce v Mostu.

"V prvním pololetí letošního roku obce v Ústeckém kraji vyplatily na sociálních dávkách 1,1 miliardy korun, což je v porovnání se stejným obdobím roku 2006 o 13 milionů korun více. Například v celém mosteckém okrese bylo jen za prvních sedm měsíců vyplaceno úřadem práce přes 80 % dávek celého loňského roku," konstatoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Enormně stouply dávky vypláceného rodičovského příspěvku - za období leden až červenec to bylo 136 % loňské skutečnosti. "Značná část sociálních dávek končí v alkoholu, drogách či ve hracích automatech. To nelze už dál trpět. Na Mostecku se snížila nezaměstnanost na zhruba 16 %, přibývají stovky a tisíce pracovních míst, brzy ale přijde doba, kdy tu už nebudou lidi, kteří budou ochotni pracovat. Žít na dávkách je jejich jediný přístup k životu," varoval krajský hejtman. Starostové se shodují na tom, že většinu sociálních dávek nepřizpůsobiví občané zneužívají, podvádění je nepostižitelné. Chybějí hygienické normy a třeba v malém bytě 1+1 mohou být nahlášeny až desítky osob. Budou proto podporovat realizaci pilotního projektu Ústeckého kraje, který jim předložil Jiří Šulc.

Uvažuje se o zavedení tzv. elektronické peněženky pro nákup vybraných potravin, dětského ošacení či školních pomůcek, a to u obchodních společností vzešlých z výběrového řízení. To by se týkalo dávek tzv. pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, mimořádná okamžitá pomoc).

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down