01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita úředníka začíná u dobře připraveného lektora

Jedním ze základních úkolů, které si před sebe staví Institut pro místní správu Praha, je snaha o zvyšování kvality úředníků soustavným zkvalitňováním a modernizací výuky. V institutu si uvědomujeme, že toho nelze dosáhnout jinak než naší úzkou spoluprací s garanty zvláštních odborných způsobilostí stejně jako intenzivní prací se členy zkušebních komisí a naším početným lektorským sborem.

V benešovském vzdělávacím středisku institutu se proto letos v září uskutečnily dvě tradiční akce: setkání s garanty zvláštních odborných způsobilostí úředníků územních samosprávných celků a vzdělávací akce určená lektorům a členům zkušebních komisí pro ověřování zvláštní odborné způsobilosti, nazvaná "Pedagogické dovednosti lektora 2007".

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY K APLIKACI SPRÁVNÍHO ŘÁDU

Garanti zvláštních částí zvláštní odborné způsobilosti spolupracují s institutem zejména při zajišťování zkoušek k ověření zvláštní odborné způsobilosti úředníků územních samosprávných celků: stanovují obsah zvláštní části této zkoušky, provádějí jeho průběžnou aktualizaci s ohledem na změnu příslušných právních předpisů, určují soubor zkušebních otázek k ústní části zkoušky, zpracovávají zkušební testy, stanovují kritéria hodnocení zkoušky a rozhodují o zařazení osob do seznamu odborníků na zvláštní část zkoušky. Institut pak zkoušky logisticky zabezpečuje. V úzké součinnosti s těmito garanty jsou pedagogičtí specialisté rovněž při tvorbě vzdělávacích programů přípravy k ověření zvláštní odborné způsobilosti i navazujícího průběžného vzdělávání.

V této souvislosti se na zářijovém setkání s garanty v Benešově hovořilo o nových pedagogických trendech v Institutu pro místní správu Praha. Mezi hlavní společné úkoly, na nichž se obě strany dohodly, patří práce na tvorbě kvalitních studijních materiálů, příprava vzdělávacích programů s problematikou aplikace správního řádu v oblasti jednotlivých správních činností a zabezpečení přípravy k ověření zvláštní odborné způsobilosti i pro ty správní činnosti, na které se přihlašuje jen několik úředníků ročně (a to například formou e-learningu).

Při realizaci vzdělávacích projektů lektoři institutu stále častěji využívají interaktivní vyučovací metody a formy (například řešení případových studií, týmová práce apod.), ale také cvičné testy oceňované úředníky jako velmi efektivní způsob přípravy na zkoušku. Standardem se stalo účelné zapojení prostředků moderní didaktické techniky (prezentace prostřednictvím dataprojektoru, využívání internetu, multimediální tabule apod.) do vzdělávacího procesu.

E-LEARNING: NABÍDKA SE ROZŠÍŘÍ

Institut rovněž postupně rozšiřuje svou nabídku e-learningové formy studia: Kromě obecné části zvláštní odborné způsobilosti je takto zpracována problematika finančního hospodaření územních samosprávných celků, přestupkového řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku, správního rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech, správní činnosti při živnostenském podnikání a zvláštní část vzdělávání vedoucích úřadů. E-learningové kurzy institutu jsou určeny zejména těm, kteří se připravují na opakovanou zkoušku k ověření zvláštní odborné způsobilosti, nebo těm, kteří se rozhodli pro studium prostřednictvím e-learningu jako pro doplněk klasického studia prezenčního.

PRÁCE VE SKUPINÁCH S PŘÍPADOVÝMI STUDIEMI

Institut pro místní správu Praha má pro svůj lektorský sbor systém vzdělávání určený jak začínajícím lektorům a členům zkušebních komisí, tak těm zkušeným, kteří se mohou zdokonalovat v oblasti odborných psychosociálních znalostí a dovedností. Obsahem zářijového setkání s lektory v Benešově byla dvě základní témata: Příprava lektora na výuku a Komunikace a problematické situace v práci lektora. Akce na základě hodnocení jejích účastníků nejen přinesla nové nápady pro oživení lektorské práce, ale šlo také o inspirativní setkání se zajímavými lidmi.

To, co se účastníci kurzu dozvěděli a na-učili, využije řada z nich při změně svého přístupu k posluchačům a při úpravě způsobu výuky, kterou se pokusí oživit novými metodami - například prací ve skupinách s případovými studiemi.

Obě obecnější témata budou dále konkretizována a rozvíjena v navazujících kurzech, které Institut pro místní správu Praha pro své lektory a pro členy zkušebních komisí pravidelně pořádá. Pro nejbližší období připravuje například kurzy Umění hovořit v lektorské práci, Tvorba powerpointových prezentací, Tvorba a realizace e-learningových kurzů, Úloha motivace ve vzdělávacím procesu, Úvod do technik práce s trémou nebo Tvorba testů. Kurzy jistě pomohou změnit přístup lektorů k výuce, a to v souladu s cílem institutu soustavně zvyšovat kvalitu a zdokonalovat kompetence úředníků územních samosprávných celků.

PETR KUŠ
Institut pro místní správu Praha

E-learningové kurzy Institutu pro místní správu Praha

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down