01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zrušení a zánik s. r. o. založené obcí

Naše obec před několika lety založila jako jediný společník společnost s ručením omezeným (s. r. o.). V současné době ale již nevykonává žádnou činnost a nemá žádné zaměstnance. Jakým způsobem dosáhneme jejího zániku? Pro společnost s ručením omezeným platí, že zaniká ke dni výmazu z obchodního...

Naše obec před několika lety založila jako jediný společník společnost s ručením omezeným (s. r. o.). V současné době ale již nevykonává žádnou činnost a nemá žádné zaměstnance. Jakým způsobem dosáhneme jejího zániku?

Pro společnost s ručením omezeným platí, že zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku. Zápis výmazu má tedy konstitutivní charakter. Samotnému zániku s. r. o. předchází její zrušení s likvidací nebo bez likvidace. Likvidace se neprovádí v situaci, kdy přechází jmění společnosti na právního nástupce, dále pak v dalších situacích určených zákonem, ty však v posuzovaném případě nenastaly (např. je-li společnost rušena pro zamítnutí návrhu na prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku).

V daném případě společnost lze zrušit z následujících důvodů: 1. Doba, na kterou byla založena, uplynula. 2. Bylo dosaženo účelu, pro který byla založena. 3. O jejím zrušení rozhodli společníci nebo orgán společnosti, společnost se ruší dnem uvedeným v tomto rozhodnutí, jinak dnem, kdy toto rozhodnutí bylo přijato, dochází-li ke zrušení společnosti s likvidací.

O zrušení s. r. o. je oprávněno podle zákona o obcích rozhodnout zastupitelstvo obce /§ 84 odst. 2 písm. e)/. V dané věci tedy nebude rozhodovat rada obce, které je jinak vyhrazeno rozhodování ve věcech obce jako jediného společníka obchodní společnosti /§ 102 odst. 2 písm. c)/. O rozhodnutí o zrušení společnosti musí být pořízen notářský zápis /§ 127 odst. 4 a § 132 odst. 1 obchodního zákoníku (dále jen OZ)/. Společně s rozhodnutím o zrušení s. r. o. zastupitelstvo navrhne osobu likvidátora /§ 84 odst. 2 písm. g) zákona o obcích/. Likvidátora společnosti pak jmenuje rada obce, která de facto vykonává funkci valné hromady (viz také § 132 odst. 1 OZ). Se jmenováním likvidátora by měla rada obce rozhodnout o výši odměny likvidátora (§ 71 odst. 5 OZ). Pozdější rozhodnutí o odměně však není vyloučeno, bude vždy záležet na dohodě s likvidátorem, který musí se svým ustavením do funkce souhlasit. Rozhodnutí rady o jmenování likvidátora by mělo být učiněno co nejdříve po rozhodnutí zastupitelstva o zrušení s. r. o., neboť ta vstupuje do likvidace už zmiňovaným rozhodnutím o jejím zrušení (§ 70 odst. 2 a 71 odst. 1 OZ). Po vstupu s. r. o. do likvidace se společnost nadále identifikuje svou firmou s uvedením dodatku "v likvidaci".

Další úkony směřující k zániku společnosti činí likvidátor. Předně oznamuje vstup s. r. o. do likvidace všem známým věřitelům. Zároveň je povinen bez zbytečného odkladu zveřejnit nejméně dvakrát za sebou s alespoň dvoutýdenním časovým odstupem - prostřednictvím Obchodního věstníku (§ 769 OZ) - rozhodnutí o zrušení společnosti s výzvou pro věřitele, aby přihlásili své pohledávky. Lhůta pro přihlášení pohledávek nesmí být kratší než tři měsíce. Dále pak likvidátor sestaví ke dni vstupu společnosti do likvidace zahajovací likvidační účetní rozvahu a soupis jmění. Účetní závěrku předcházející dni vstupu do likvidace sestavuje statutární orgán, pokud tak neučiní, sestaví ji likvidátor. Po uskutečnění všech úkonů nezbytných k provedení likvidace sepíše likvidátor zprávu o průběhu likvidace a předloží ji radě obce (zpráva obsahuje také návrh na rozdělení likvidačního zůstatku, je-li však obec jediným společníkem, bude situace jednoduchá). Ke dni zpracování návrhu na rozdělení likvidačního zůstatku připraví likvidátor účetní závěrku.

Likvidace pak končí: a) rozdělením likvidačního zůstatku nebo b) použitím prostředků z výtěžku z prodeje majetku k uspokojení věřitelů c) anebo převzetím majetku věřiteli k úhradě jejich pohledávek anebo d) odmítnutím věřitelů převzít majetek k úhradě dluhů.

Do 30 dnů po skončení likvidace podá likvidátor návrh na zápis výmazu s. r. o. z obchodního rejstříku. K návrhu na zápis výmazu přiloží potvrzení územně příslušného státního oblastního archivu, že s ním bylo projednáno zabezpečení archivu a dokumentů zanikající s. r. o. Dále bude s návrhem na zápis výmazu předložen písemný souhlas správce daně s provedením výmazu. Vydání takového souhlasu si vyžádá likvidátor. Společnost zaniká výmazem z obchodního rejstříku.

S ohledem na komplexnost kroků likvidace s. r. o. lze doporučit, aby likvidátorem byla jmenována osoba, která nejenže splňuje obecné předpoklady pro takovou činnost (především plná způsobilost k právním úkonům), ale také má s danou činností praktickou zkušenost.

JUDr. JAN JANEČEK
právník, Hradec Králové

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down