01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Meeting Point: Brusel

Brusel Open Days - Evropský týden regionů a měst letos předčil i minulé ročníky. Evropská komise (EK) pozvala do Bruselu na 8. až 11. října více než pět tisíc lidí ze všech regionů EU. Akci sledovalo na 250 novinářů, regiony a města se kromě seminářů a work-shopů mohly prezentovat i v tzv. Kavárně...

Brusel

Open Days - Evropský týden regionů a měst letos předčil i minulé ročníky. Evropská komise (EK) pozvala do Bruselu na 8. až 11. října více než pět tisíc lidí ze všech regionů EU. Akci sledovalo na 250 novinářů, regiony a města se kromě seminářů a work-shopů mohly prezentovat i v tzv. Kavárně investorů určené pro kontakty s privátními investory. Celkem se této obrovské výměny zkušeností a pro mnohé zúčastněné jistě i "burzy nápadů" zúčastnili zástupci 212 regionů a měst ze 33 evropských zemí.

V pořadí již páté Open Days, jež mají být přehlídkou evropské politiky soudržnosti, byly letos organizovány s cílem povzbudit místní a regionální politiky k větší účasti na evropské strategii pro posílení konkurenceschopnosti a růstu. Výzva byla obsažena už v názvu tohoto ročníku: Making it happen: regions deliver growth nad jobs, tj. v poselství, že jsou to regiony, které vytvářejí hospodářský růst a pracovní místa. V mnoha příspěvcích přitom zaznělo, že by to neměl být Brusel ani národní vlády, které budou rozhodovat o strategii rozvoje jednotlivých regionů.

Šéf Výboru regionů Michel Delebarre hned v úvodu zdůraznil, že na evropskou regionální politiku jde třetina rozpočtu EU, což je vedle podpory výzkumu a vývoje vůbec největší část rozdělované sumy. Ve fondech soudržnosti, regionálního rozvoje, podpory tvorby pracovních míst a přeshraniční spolupráce je na léta 2007 až 2013 alokováno 308 miliard eur. Unie očekává, že se díky těmto fondům podaří spolu s privátním sektorem napumpovat do rozvoje regionů až 500 miliard eur.

Pro financování regionálního rozvoje a podpory regionální spolupráce je připraveno na 450 operačních programů. I když EK zatím schválila sotva třetinu z nich, evropská komisařka Danuta Hübnerová předpokládá, že to do konce roku bude více než 90 %.

Roli místních zastupitelstev vidí EK zejména v tvorbě nejvhodnější strategie rozvoje regionu. Nápad nebo lépe řečeno správně zvolený cíl rozvoje je základ. Hovořili o tom mnozí účastníci diskusí, někteří zástupci regionů a měst prezentovali konkrétní a měřitelné závazky i plány, jak jich hodlají dosáhnout. (více na straně 28 - pozn. redakce).

/ru/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down