01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní řízení úřadu = kvalitní veřejná služba

K praktickému využití a aplikaci nových metod řízení na městských a krajských úřadech přispěl dvouletý projekt Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech, který financovaly Evropský sociální fond a státní rozpočet ČR v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů.

Pilotně se během trvání projektu v pěti městech aplikovala metoda Balance Scorecard, 20 úřadů se zapojilo do benchmarkingu a 10 měst zhodnotilo svou činnost pomocí nástroje CAF. Kromě toho se uskutečnilo pět seminářů a několik pracovních skupin, jejichž účelem bylo prezentovat celou problematiku širokému okruhu zájemců.

Garantem projektu byla společnost MEPCO, s. r. o., partnery Ministerstvo vnitra ČR, Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o. p. s., a CERT Kladno, s. r. o.

Od března 2006 do června 2007 se uskutečnilo školení 11 pracovníků městských a krajských úřadů - regionálních manažerů kvality (viz tab.), kteří se účastnili seminářů k metodám kvality a praktických nácviků přímo na radnicích. Regionální manažeři kvality, kteří absolvovali tento program, se mohou přihlásit na zkoušku pro získání certifikátu osob Manažer modelu CAF u České společnosti pro jakost. Po skončení projektu mohou působit například jako hodnotitelé cen, externí hodnotitelé v projektech zaměřených na zavádění CAF, lektoři na konferencích a seminářích, poradci, konzultanti, "šiřitelé kvality" nebo také jako facilitátoři odborných diskusí.

Ukončením dvouleté práce byla závěrečná konference Modernizace veřejné správy 2007-2013, která se uskutečnila 25. září v Praze. Více než stovce zástupců měst, obcí a krajů byly prezentovány hlavní výstupy projektu, zkušenosti s využitím metod kvality na úřadech, příklady dobré praxe a další informace.

Každý z účastníků obdržel příručky, které by měly pomoci úřadům při zkvalitňování poskytovaných služeb občanům. Jsou to publikace:

Dobré praxe z benchmarkingu: Obsahuje příspěvky tajemníků a dalších pracovníků magistrátů a městských úřadů. Popisuje zkušenosti lidí zapojeních do projektu, uvádí konkrétní příspěvky těchto aktérů a popisuje model pokročilého využití benchmarkingu.

CAF - jak jsme ho viděli po desáté implementaci: Vychází ze zkušenosti se zaváděním této metody v již zmíněném projektu. Představuje konkrétní záměry, příklady a vzory, které mohou být isnpirativní k sebehodnocení organizací veřejné správy.

Řízení rizik a financí a Udržitelný rozvoj, environmentální řízení a audity: Publikace může pomoci manažerům a pracovníkům organizací veřejné správy na cestě za zdravějším a výkonnějším řízením jejich úřadu.

Publikace a ostatní informace o projektu jsou na adrese www.mepco.cz pod odkazem projektu Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech.

/sk/

Regionální manažeři kvality

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down