01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přísedící u okresního soudu

Na obecní úřad se obrátil občan s tím, že by se chtěl stát přísedícím okresního soudu. Má v této věci obec nějaké kompetence, pokud ano, jak by měla správně postupovat? Odpověď na tuto otázku najdeme v zákoně č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých...

Na obecní úřad se obrátil občan s tím, že by se chtěl stát přísedícím okresního soudu. Má v této věci obec nějaké kompetence, pokud ano, jak by měla správně postupovat?

Odpověď na tuto otázku najdeme v zákoně č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích). Podle § 64 přísedící okresních soudů volí zastupitelstva obcí v obvodu příslušného okresního soudu. Přísedícím může být zvolen občan, který je přihlášen k trvalému pobytu v obvodu zastupitelstva, jímž je do funkce volen, a v obvodu soudu, pro který je do funkce volen, nebo který v těchto obvodech pracuje. Počet přísedících, kteří mají být pro příslušný okresní soud zvoleni, stanoví předseda tohoto soudu.

Je-li v obvodu příslušného soudu více zastupitelstev, stanoví předseda příslušného soudu potřebný počet přísedících zvlášť pro jednotlivá zastupitelstva. Přísedící jsou voleni do funkce na dobu 4 let. Funkce přísedícího je veřejnou funkcí.

Zákon dále stanoví, že kandidáty do funkce přísedícího navrhují členové příslušného zastupitelstva a že k navrženým kandidátům si zastupitelstvo vyžádá vyjádření předsedy příslušného soudu.

V praxi se často stává, že obec je oslovena s žádostí o volbu určitých osob přísedícími přímo soudem (jde o případy, kdy stávajícímu přísedícímu, který činnost přísedícího vykonával kvalitně, končí funkční období). I v těchto případech však je třeba individuální návrh konkrétního člena zastupitelstva obce na zvolení dané osoby přísedícím.

Přísedícím soudu se nemůže stát každý. Zákon o soudech a soudcích stanoví pro výkon této funkce určité předpoklady (přísedícím může být ustanoven státní občan ČR, který je způsobilý k právním úkonům a bezúhonný, jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svou funkci řádně zastávat, v den ustanovení dosáhl věku nejméně 30 let a souhlasí se svým ustanovením za přísedícího a s přidělením k určitému soudu; musí také splňovat požadavky lustračního zákona).

Funkce přísedícího dále není slučitelná s funkcí člena komory Parlamentu ČR, jakož i s jinými činnostmi, o nichž to stanoví zákon. Před vlastním rozhodováním v zastupitelstvu obce by si proto obec měla ověřit, zda navržená osoba tyto předpoklady splňuje. V určitých případech může zastupitelstvo obce rozhodovat také o odvolání přísedícího z této funkce. Odvolání navrhuje předseda příslušného soudu z důvodů stanovených zákonem (přísedící závažným způsobem porušil povinnosti přísedícího, přestal splňovat požadované předpoklady, nebo jeho zdravotní stav mu nedovoluje řádně vykonávat povinnosti přísedícího). Před rozhodnutím o odvolání přísedícího z funkce si zastupitelstvo vyžádá jeho vyjádření.

Zastupitelstvo obce může návrh na volbu přísedícím projednat i bez účasti kandidáta, v praxi se ale kandidát na zasedání zastupitelstva často dostaví. O volbě určité osoby přísedícím rozhoduje zastupitelstvo usnesením, nestačí pouhé projednání návrhu.

S ohledem na postavení přísedících v soudním systému jsou kompetence obcí, resp. jejich zastupitelstev, ve vztahu k přísedícím okresního soudu nesmírně významné. Pro úplnost - přísedící krajského soudu volí zastupitelstvo kraje.

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. jsem důchodce, který není plně vytížený,nejsem odborníkem v oblasti práva, jsem však přesvědčen, že svými životními zkušenostmi bych byl schopen přispět svým názorem k formulaci pohledu
    životními zkušenostmi poučeného laika .O prosazení práva jsem se od mládí zajímal a dodnes obtížně snáším,děje -li se někde bezpráví .o výkon funkce přísedícího soudu jakékoli instance bych měl zájem a slibuju,že je li žádoucí doplnit si vzdělání v nezbytném rozsahu, rád to podstoupím.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down