01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Mníšku zněly skladby mistrů

Mníšek pod Brdy Dny evropského dědictví (European Heritage Days - EHD ) vždy v září po celé Evropě otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek včetně těch, které jsou jinak zčásti či zcela nepřístupné. V Česku se hlavním garantem EHD stalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska,...

Mníšek pod Brdy

Dny evropského dědictví (European Heritage Days - EHD ) vždy v září po celé Evropě otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek včetně těch, které jsou jinak zčásti či zcela nepřístupné. V Česku se hlavním garantem EHD stalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, dalšími partnery jsou ministerstva kultury a pro místní rozvoj. EHD se letos konaly ve dnech 8. až 16. září, přičemž hostitelem jejich národního zahájení bylo Uherské Hradiště.

Se zajímavým doprovodným programem spojili EHD také v Mníšku pod Brdy. V obnoveném barokním poutním areálu Skalka otevřeli výstavu soch Jiřího Vaňka a obrazů Pavly Vaňkové (výstava v kostelíku sv. Maří Magdalény potrvá do konce října) a 8. září tam již tradičně hrála Česká komorní filharmonie. Tento soubor si už vydobyl své renomé nejen u nás, ale i v zahraničí. Pod taktovkou hlavního dirigenta Vojtěcha Spurného a v čele s uměleckým vedoucím, hobojistou Zdeňkem Adamem je stálým hostem předních koncertních pódií, zejména v Německu, Švýcarsku, Rakousku a zemích Beneluxu. Protože letošním tématem EHD byly Památky, řemesla a lidová kultura, na koncertě zazněly skladby mistrů 18. století: Jiřího Ignáce Linka, Josefa Myslivečka, Josefa Bárty a Josefa Fialy.

Organizátorem obou kulturních událostí bylo město Mníšek pod Brdy, jehož radnice spolu s městským kulturním střediskem v tomto pětitisícovém městečku na úpatí Brdského hřebene rozvíjí čilý kulturní a spolkový život.

/rš/

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down