01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové trendy ve školním stravování

Stále více obcí a škol vítá možnost přenechat veškeré starosti s provozem školní jídelny na někom jiném a ještě při tom ušetřit. Zejména ve větších městech se postupně otevírají moderní stravovací zařízení.

Součástí celkové inovace školních jídelen je zavádění objednávkových systémů, které umožňují rodičům, aby dětem vybírali a objednávali jídla přes internet. Zároveň mají možnost zpětně kontrolovat stravovací chování svého dítěte. Mohou například získat informace o tom, zda jejich dítě na obědy opravdu chodí, jaká jídla konzumuje, pokud si je objednává samo například na terminále v jídelně apod. Tento systém dále poskytuje například informace o nutričních hodnotách jednotlivých pokrmů. Školní jídelny reagují na trend a poptávku po zdravém a vyváženém způsobu stravování, a tomu se snaží uzpůsobit jídelníček. Nové technologie umožňují kvalitní přípravu zdravých jídel, to znamená, že v průběhu zpracování surovin nedochází ke ztrátám důležitých výživových hodnot. Zlepšuje se také interiér školních stravovacích zařízení. Příležitosti stravovat se v příjemných jídelnách stále častěji využívají i běžní občané.

JAK UŠETŘIT NÁKLADY?

Obec může využitím outsourcingu školního stravování ušetřit hned v několika směrech. Je zcela běžné, že v obci je několik škol, z nich každá má svou jídelnu, kde se připravují a následně i vydávají obědy. V tomto případě lze vytvořit efektivní systém, který optimalizuje využití všech výrobních kapacit. Například příprava jídel se soustředí do jednoho školního stravovacího zařízení, odkud se pak hotové pokrmy rozvážejí do ostatních škol. Snižují se nejen investiční náklady nutné na vybavení každé jednotlivé kuchyně, ale i náklady na údržbu a obnovu zařízení, na pracovníky apod.

Obavy, že jídlo ve školní jídelně provozované soukromým subjektem bude dražší, jsou zbytečné. Ceny za obědy pro jednotlivé věkové kategorie dětí určují normy ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Nejinak tomu je i v případě, když provoz školní jídelny obstarává soukromý subjekt. Navíc legislativní změny v oblasti DPH taktéž umožňují některým privátním firmám nezatěžovat službu odpovídající 19% daňovou sazbou.

PILOTNÍ PROJEKT V OSTRAVĚ

Jedna z moderních jídelen byla nedávno slavnostně otevřena v Základní škole Generála Píky v Ostravě-Fifejdách, která vaří pro sedm základních a dvě mateřské školy. Jde o pilotní projekt na severu Moravy, jehož záměrem je zkvalitnit školní stravování. Postupně by se tento systém měl rozšířit i do dalších školních zařízení. V jídelně, jejíž provoz plně zajišťuje společnost SODEXHO - školní jídelny, s. r. o., je už samozřejmostí nejen moderní vybavení interiéru, ale zejména zavedení nového objednávkového systému, který je možné používat jak přes pevný terminál v jídelně, tak přes internet. V jeho online verzi lze také nalézt informace o jídelníčku, zjistit stav účtu, zobrazit uskutečněné objednávky, nebo získat přehled o čerpání stravy.

V krátké době systém zpřístupní rovněž informace o energetických hodnotách pokrmů včetně obsahu tuků, cukrů a bílkovin a srovnání s doporučenými hodnotami. I v tomto případě se v jídelně mohou stravovat nejen žáci a zaměstnanci škol, ale také externí strávníci.

/sk/

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down