01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak se může bránit vlastník pozemku?

Vodárny a kanalizace chtějí postavit dva metry od našeho soukromého pozemku čerpací stanici odpadních vod (ČSOV). Jelikož tato stanice bude v hloubce 4 metrů, tzn. ve výši naší studně, hrozí stržení pitné vody. Navíc použití technologie ČSOV s místním větráním nebude eliminovat vzniklé pachy. I...

Vodárny a kanalizace chtějí postavit dva metry od našeho soukromého pozemku čerpací stanici odpadních vod (ČSOV). Jelikož tato stanice bude v hloubce 4 metrů, tzn. ve výši naší studně, hrozí stržení pitné vody. Navíc použití technologie ČSOV s místním větráním nebude eliminovat vzniklé pachy. I hluk vznikající provozem čerpadel bude rušit obyvatele okolních rodinných domů, zvláště v nočních hodinách. Jakým způsobem můžeme této stavbě zabránit?

Pokud má být stavba realizována dva metry od vašeho pozemku, předpokládám, že jste nebo budete účastníky územního i stavebního řízení. Jako účastníci řízení máte poměrně významné právní nástroje obrany proti uvedené stavbě. Zejména pokud by se ukázalo, že vaše námitky jsou oprávněné a tato stavba by skutečně takto negativně zasáhla do vašich vlastnických práv, popřípadě obecně do práv okolí jako celku. Uvedu to podstatné: Jako účastníku řízení vám musí být doručena každá významná procesní písemnost dotýkající se dané stavby, tj. zejména územní rozhodnutí, informace o podaných odvoláních, stavební povolení atd. Upozorňuji speciálně na oznámení zahájení územního řízení formou veřejné vyhlášky, tedy na úřední desce té které obce, kterou je proto zapotřebí pečlivě sledovat.

V procesu územního i stavebního řízení máte jako účastník řízení možnost na více stupních uplatnit svoje námitky a připomínky, tzn. též vyjádřit s realizací dané stavby nesouhlas právě s ohledem na tyto námitky a připomínky. Je však nutné hlídat termíny a účastnit se všech podstatných jednání v dané věci, popřípadě namísto účasti vyjádřit své námitky a postoje písemnou formou.

A kde a jak se můžete bránit stavbě? Již ve fázi posuzování žádosti o vydání územního rozhodnutí můžete uplatnit svoje námitky, a to na veřejném projednání do protokolu nebo písemně (pozor na lhůtu, neboť to lze učinit nejpozději právě do konání veřejného projednání). Stavební úřad se musí ve svém rozhodnutí s námitkami vypořádat, tzn. může, ale nemusí k nim přihlédnout a rozhodnutí o umístění stavby vydat.

V případě, že stavební úřad přes vaše námitky vydá územní rozhodnutí, máte právo podat odvolání a uplatnit v plném rozsahu odvolací důvody, které budou patrně totožné s námitkami vznesenými,jak výše uvedeno. Poučení o možnosti a způsobu podání odvolání je v rozhodnutí v závěru napsáno.

Ani v případě, že odvolací orgán zamítne vaše odvolání, není nic ztraceno. A to přesto, že se v závěru uvádí, že opravný prostředek proti zamítnutí odvolání není přípustný. Do dvou měsíců po vydání územního rozhodnutí lze podat správní žalobu k soudu, aby rozhodnutí stavebního úřadu a odvolacího orgánu přezkoumal.

Pokud bude správní žaloba zamítnuta, lze proti tomuto rozhodnutí soudu podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Podobný postup je i v případě stavebního řízení - námitky, odvolání, správní žaloba, kasační stížnost. Tento postup je samozřejmě maximalistický, a k uplatnění všech těchto institutů dochází v praxi málokdy. Jsou-li námitky závažné a pádné, nejpozději odvolací orgán je jako takové vyhodnotí a stavba se uskutečnit nemůže. Je ale dobré vědět, že všechny tyto možnosti existují.

Podrobnosti lze najít v novém stavebním zákoně č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). V případě správních žalob však doporučuji využít právních služeb advokáta, neboť to není zase tak jednoduché.

Pro úplnost dodávám, že proti rušivým vlivům jakékoli stavby, respektive provozu, se lze bránit v případě, že stavba (provoz) už existuje, klasickou občanskoprávní cestou.

Mgr. JANA HAMPLOVÁ
advokátka
stálá spolupracovnice redakce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down