01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak o zelené plochy pečuje průmyslová Karviná

Karviná Image průmyslového města je již víceméně minulostí. Je zde 172 hektarů travnatých ploch a 531 m2 květinových záhonů. "Zeleně je u nás dostatek. Přímo ve městě sice nepřibývá, ale její údržbu stále zkvalitňujeme. Ozeleňujeme rekultivované plochy na okraji města. Tam, kde je zeleně...

 

Karviná

Image průmyslového města je již víceméně minulostí. Je zde 172 hektarů travnatých ploch a 531 m2 květinových záhonů. "Zeleně je u nás dostatek. Přímo ve městě sice nepřibývá, ale její údržbu stále zkvalitňujeme. Ozeleňujeme rekultivované plochy na okraji města. Tam, kde je zeleně relativně málo, aranžujeme mobilní mísy s keřovou či květinovou výsadbou. Celkem jich máme 108," říká Josef Mertl, ředitel Technických služeb Karviná, které o městskou veřejnou zeleň pečují.

Sama údržba nespočívá pouze v sečení trávy, ale i v úklidu, vyhrabování, sběru listí, terénních úpravách apod. "Kromě toho vysazujeme květinové záhony a keřové skupiny, pravidelně se věnujeme ořezávání stromů apod. V preferovaných lokalitách sázíme nové stromy, přičemž mnohdy tím nahrazujeme nevhodné stávající druhy. Je tomu tak například v parku Boženy Němcové, na Masarykově náměstí, třídách 17. listopadu a Osvobození a Univerzitním náměstí. Na doplnění zeleně jsme pamatovali i při rekonstrukci památníku Osvobození, výstavbě parkovišť apod.," doplňuje ředitel.

Ozdobou města je zámecký park v anglickém stylu z roku 1804, který se rozkládá na ploše 36 hektarů. Zachovaly se v něm kaštanová a lipová alej. Jeho rozsáhlá rekonstrukce ještě pokračuje, a to především v místech, kde slepé rameno Olše vytváří jezírko. "V části navazující na Larischův zámek jsme vysadili značné množství stromů a keřů. Zajímavostí parku je dětský koutek, který jsme vybudovali ve spolupráci s karvinským výtvarníkem Waltrem Taszkem. Soubor dřevěných průlezek, věží, mostků, mostů a skluzavek symbolizuje Slovanské hradiště. Děti si tuto atrakci velmi oblíbily, stejně jako zookoutek s daňky a jeleny Sika," uvádí Josef Mertl.

A kolik stojí údržba zeleně? "Z městského rozpočtu čerpáme zhruba 17 milionů korun, z toho na údržbu travnatých ploch jde 12 milionů korun. K dispozici máme kvalitní technický park - několik malotraktorů, žací stroje a sekačky, dále křovinořezy, vyžínače a motorové pily. Výhodou je, že provozovna Zeleň je součástí Technických služeb Karviná, podle potřeby využívá auta, plošiny, zametače a další stroje z našeho strojového zařízení," uzavírá ředitel Technických služeb Karviná Josef Mertl.

/lm/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down