01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Soudní agenda narůstá, chybějí přísedící

Vzhledem k akutnímu nedostatku přísedících u městských soudů na území metropole rozjíždí Praha kampaň na jejich nábor, oznámil před časem magistrát. Dnes už je situace trochu jiná, kampaň zabrala. Převažující věkovou skupinu přísedících však nadále tvoří lidé seniorského věku. Přísedící u soudu...

Vzhledem k akutnímu nedostatku přísedících u městských soudů na území metropole rozjíždí Praha kampaň na jejich nábor, oznámil před časem magistrát. Dnes už je situace trochu jiná, kampaň zabrala. Převažující věkovou skupinu přísedících však nadále tvoří lidé seniorského věku.

Přísedící u soudu představují laický prvek v soudním řízení, který se podílí na rozhodování. Mají představovat jakýsi zdravý rozum, který umožňuje posuzovat případ především z faktického hlediska, nikoli jen podle paragrafů. Jejich hlas má při rozhodování stejnou váhu jako hlas samotného soudce.

KRITÉRIA STANOVUJE ZÁKON

Senáty složené ze soudců "z povolání" (uvozovky proto, že soudci jsou jmenováni, není to tedy povolání jako kterékoliv jiné) a z přísedících rozhodují pouze případy projednávané u okresních a krajských soudů v prvním stupni (případ se projednává poprvé). Jak vysvětlila tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová, u okresních soudů to bývají zejména záležitosti pracovně právní, u krajských (což je v případě Prahy i její městský soud) ty, kdy soud rozhoduje v trestních věcech jako soud prvního stupně. Takovéto senáty tvoří jeden soudce "z povolání" a dva přísedící. V ostatních případech tzv. senátního rozhodování krajských, vrchních a nejvyšších soudů jde vždy o senáty složené pouze ze soudců "z povolání", tedy bez přísedících.

Přísedící volí zastupitelstvo obce nebo kraje spadající do obvodu příslušného okresního nebo krajského soudu. Kritéria pro jejich výběr stanovuje zákon č. 6/2002 Sb. Patří k nim například minimální věk 30 let, morální bezúhonnost, negativní lustrační osvědčení apod. Podmínkou je také trvalé bydliště nebo pracoviště v obvodu příslušného soudu. Důvod je pochopitelný - je žádoucí, aby ten, kdo rozhoduje o velmi závažných věcech, měl konkrétní vztah k místu, kde působí.

VĚTŠINOU SE HLÁSÍ DŮCHODCI

Proč se Městský soud v Praze dostal do situace, kdy jeho chod brzdil akutní nedostatek přísedících? Před zahájením kampaně měl 151 přísedících, zatímco optimálně by jich potřeboval až 400. Podle slov Mgr. Pavla Štefaňáka z odboru občanskosprávních agend Magistrátu hl. m. Prahy byla původní potřeba poloviční, ale bohužel agenda, tedy trestná činnost, jíž se musí soudy zabývat, velice narostla. Nedostatek přísedících u městského soudu podle něho možná způsobila i prostá neinformovanost. Lidé si neuvědomili, že mohou tuto funkci vykonávat nejen u okresního, respektive obvodního soudu, ale i u krajského (tj. v případě Prahy městského). Obvodní soudy prý tento problém neměly.

Přísedící nemají zasedat víc než 20 dnů v roce, jejich funkční období je čtyřleté, ale mohou být v případě zájmu voleni opakovaně. Není problémem i uvolňování ze zaměstnání, přestože zaměstnavatel musí ze zákona svého zaměstnance pro výkon této funkce uvolnit. Praxe bývá ovšem různá a každému zaměstnavateli se to nemusí líbit. Podle zkušeností Mgr. Štefaňáka ale tohle problémem nebývá prostě proto, že ten, kdo by se těžko uvolňoval, se o tuto funkci ani neuchází. Připouští však, že nejpočetnější skupinu mezi přísedícími tvoří důchodci, i když se během náboru hlásilo mnoho mladších.

Pro mnoho lidí může být důvodem nezájmu i to, že odměna za výkon této funkce je spíše symbolická: 150 korun před zdaněním za den, přičemž dnem se rozumí stejně tak 10 minut, po nichž může být případ odročen, jako zasedání od rána do večera.

"Určitě tato malá odměna část kandidátů odrazuje. Ovšem lidé by neměli tuto veřejnou funkci zaměňovat se zaměstnáním. To není a nemůže být hlavní ekonomická činnost, ale něco, co se dělá nad její rámec," řekl Mgr. Štefaňák.

Vlastní volba přísedících se uskutečňuje jako kterákoli jiná volba v zastupitelstvu. Zastupitelé dostanou o kandidátech potřebné informace, v nichž se klade důraz zejména na morální vlastnosti, profesní a další zkušenosti uchazečů. Dříve si je magistrát zval přímo na zasedání zastupitelstva, kde od nich požadoval krátkou prezentaci, ale od této formy se už upustilo, volba probíhá jen na základě shromážděných materiálů. Ke kandidátům se samozřejmě také vyjadřuje předseda příslušného soudu.

/jon/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down