01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet 13/

Jelikož nastala doba letních dovolených a děti si užívají prázdniny, zaměřme se tentokrát na oblast, která může pomoci nejen vám, ale i občanům vaší obce. Poněkud nestandardně se tedy nyní v červenci podíváme na několik praktických informací, které byste měli znát, než odjedete do ciziny na...

Jelikož nastala doba letních dovolených a děti si užívají prázdniny, zaměřme se tentokrát na oblast, která může pomoci nejen vám, ale i občanům vaší obce. Poněkud nestandardně se tedy nyní v červenci podíváme na několik praktických informací, které byste měli znát, než odjedete do ciziny na dovolenou.

Proto vás nasměruji na portál ministerstva zahraničních věcí (www.mzv.cz). Nejprve se seznamte s několika obecnými radami. Najdete je v pravém horním menu pod volbou Cestujeme do zahraničí. Kromě jiného si tam například můžete přečíst Desatero na cesty (na co nezapomenout). Určitě se podívejte také na odkazy na spodním okraji stránky a využijte volbu Jak řešit typické situace v zahraničí (jak postupovat při dopravní nehodě, při ztrátě či odcizení dokladů apod.). Zajímavý může být i instruktážní film Krizové situace v zahraničí. Najdete jej, když se vrátíte zpět do sekce Cestujeme do zahraničí.

Portál ministerstva zahraničí rovněž obsahuje seznam jednotlivých našich zastupitelských úřadů po celém světě, a to pod odkazem Stránky zastupitelských úřadů v menu umístěném na spodním okraji úvodní stránky. Seznam je řazen abecedně a u všech zemí se dozvíte, zda tam Česká republika má své velvyslanectví, generální konzulát, honorární konzulát atd.

Pokud tedy míříte kupříkladu do tureckého Istanbulu, dozvíte se, že tam ČR má svůj generální konzulát. Na internetových stránkách bych doporučil sekci Víza a konzulární informace. Je tam mj. k dispozici poučení pro žadatele o vízum. V sekci se dozvíte, že od 1. 1. 2005 do Turecka jako turisté žádná víza nepotřebujete, Budete v ní však rovněž upozorněni na to, že tato země se nachází v regionu, kde může docházet k teroristickým útokům proti turistickým cílům.

Vrátíte-li se zpět na portál ministerstva zahraničních věcí, dostanete se stejným způsobem i k informacím o turisticky méně obvyklých destinacích, jako je třeba Grenada, Nebo chcete-li cestovat ještě dále, tak dejme tomu Chile.

Zkrátka jednoduše řečeno: Před dovolenou se vám určitě vyplatí zjistit si dostatek informací o místě pobytu a servis ministerstva je k tomu naprosto dostačující.

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down