01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na kole celou Moravou a Slezskem

Jsou tomu již dva roky, co se čtyři kraje - Jihomoravský, Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký - dohodly na společném projektu Na kole celou Moravou a Slezskem. Jeho hlavním cílem bylo vydání uceleného přehledu cyklostezek a cyklotras v turistických oblastech všech čtyř regionů a navenek propagovat...

Jsou tomu již dva roky, co se čtyři kraje - Jihomoravský, Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký - dohodly na společném projektu Na kole celou Moravou a Slezskem. Jeho hlavním cílem bylo vydání uceleného přehledu cyklostezek a cyklotras v turistických oblastech všech čtyř regionů a navenek propagovat toto území jako jeden celek. Každý z krajů přispěl částkou 200 tisíc korun, které posloužily k vydání souboru cyklomap doplněných o turistické informace.

Tato myšlenka se setkala s kladným ohlasem příznivců cykloturistiky z České republiky i ze zahraničí. Dosud totiž chyběl komplexní materiál, který by přehledně charakterizoval Moravu a Slezsko jako celek z hlediska tahů mezinárodních, národních i regionálních cyklotras, jež protínají celé toto území a navazují na zahraniční cyklotrasy.

Oslovení zástupci všech čtyř krajů dnes hodnotí projekt Na kole celou Moravou a Slezskem velmi pozitivně. Společně byla založena nová iniciativa, která přispívá k dalšímu zvelebování tras a služeb pro cyklisty. V současné době už jednotlivé kraje postupují samostatně. Budují další nové kilometry cyklostezek a spolu s místními podnikateli zvelebují servisní, ubytovací a další rekreační služby.

Pomocnou ruku podávají také samotní cyklisté. Například vytvářejí webové stránky s informacemi o trasách a zařízeních s označením "Cyklisté vítáni". "Informace z internetu však nemohou nahradit tištěné mapy, které jsou již k dispozici na řadě míst," říká Otmar Rychta z krnovského občanského sdružení Cyklistika pro všechny. "Stav však zdaleka ještě není ideální, byť zájem o tuto sportovní oblast roste. Opomíjeny jsou menší projekty, okružní trasy okolo měst. I značení tras je ještě velmi rozdílné," dodává.

/lm/

Zeptali jsme se: Která cyklotrasa ve vašem kraji nejvíce přispěje k rozvoji rekreačního ruchu?

PhDr. Jiří Klement, tiskový mluvčí Jihomoravského kraje:

Moravské vinné stezky tvoří ucelenou síť cyklotras vedoucích na území všech vinařských oblastí. Všechny jsou pak propojeny Moravskou vinnou stezkou (280 km) od Znojma po Uherské Hradiště. Regionálně se však profilují další stezky - Krajem André (19 km, která vede Republikou Kraví hora v Bořeticích a Velkými Pavlovicemi), Oskerušová - po stopách oskeruše z Tvarožné Lhoty do Bílých Karpat nebo stezky na jihozápadě Brněnska jako Templářská, Hornická či Pivovarská. Velice úspěšná je i Srdínková stezka (30 km) na Vyškovsku a Blanensku.

Mgr. Šárka Swiderová, tisková mluvčí Moravskoslezského kraje:

Jantarová stezka. Tato 300kilometrová dálková cyklistická trasa prochází celé území Moravy od severovýchodu až k jihozápadu a je pojmenována po historicky nejvýznamnější obchodní stezce, která již od dob Keltů spojovala oblast Baltu se Středomořím. Podle tehdy často přepravované suroviny se nazývá Jantarová. Další významnou trasou je Slezská magistrála vedoucí i přes polské území. Mezi pohodové a oblíbené trasy patří Slezsko Radegast Cyklo Track v mírně zvlněném terénu Beskyd.

Mgr. Patrik Kamas, tiskový mluvčí Zlínského kraje:

Cyklostezka Bečva. Jde o projekt obcí tzv. Hornovsacka. Rozsáhlá trasa povede z Velkých Karlovic přes Vsetín až do Tovačova a zásadně přispěje k rozvoji turisticky celého údolí Vsetínské Bečvy. Druhý významný projekt realizuje Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu. Jeho cyklostezka o délce 44 km podél tohoto vodního kanálu by měla významně přispět k rozvoji turistiky v širším měřítku. Povede z Nedakonic až do Kroměříže. U Starého Města se napojí na cyklostezku do evropsky významného poutního místa Velehradu.

Bc. Hedvika Dostálová, pracovnice oddělení cestovního ruchu Olomouckého kraje:

Kraj přispívá na budování nových cyklostezek. Mezi nejvýznamnější patří cyklostezka Bečva přes Přerov, Lipník a Hranice na Moravě. V letošním roce jsme se zapojili do projektu Jantarové stezky. Kromě toho rozvíjíme další regionální trasy. Jedna z nich například mapuje čarodějnické procesy a vede z Mohelnice přes Jeseníky až do Zlatých Hor, realizovala ji organizace Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu. Olomoucký kraj také podporuje provoz cyklobusů, které obsluhují především území Jeseníků a umožňují i méně zdatným cyklistům dostat se k výše položeným cílům. Podporován je rovněž projekt Na kole za poznáním Olomouckého kraje, který realizuje Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s mikroregiony Olomouckého kraje. V rámci této iniciativy jsou prezentovány nové cyklostezky, zajímavosti v jednotlivých oblastech i cykloturistika jako jedna z aktivit zdravého životního stylu.

/mia/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down