01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dotazy občanů v zápisech ze zasedání zastupitelstva

Musí být v zápisu zasedání obecního zastupitelstva zapsány i dotazy, případně poznámky občanů podané při bodu "diskuse" a odpovědi zastupitelstva na ně? V souladu s § 95 odst. 1 zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, se o průběhu zasedání zastupitelstva...

Musí být v zápisu zasedání obecního zastupitelstva zapsány i dotazy, případně poznámky občanů podané při bodu "diskuse" a odpovědi zastupitelstva na ně?

V souladu s § 95 odst. 1 zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, se o průběhu zasedání zastupitelstva obce pořizuje zápis, který podepisuje starosta nebo místostarosta a určení ověřovatelé (tedy nejméně dva). V zápise se vždy uvede počet přítomných členů zastupitelstva obce, schválený pořad jednání zastupitelstva obce, průběh a výsledek hlasování a přijatá usnesení. Obecní zřízení nestanoví žádné další konkrétní požadavky na obsah zápisu. Případné další obsahové náležitosti zápisu mohou plynout z jednacího řádu zastupitelstva obce.

Vyjdeme-li však ze znění obecního zřízení, že zápis se pořizuje "o průběhu zasedání zastupitelstva obce", tak by zápis měl věrně popsat pokud možno co nejpřesněji a nejúplněji celý průběh zasedání, tedy i případné dotazy občanů obce a odpovědi zastupitelstva na ně. Pouze precizní zápis má určitou hodnotu například z hlediska důvěry občanů obce či jiných osob v kvalitně vykonávanou správu obce (alespoň co se týče informovanosti ze strany obce). Přesný a úplný zápis ze zasedání zastupitelstva obce však může rovněž přispět v případě existence určitých nejasností či rozporů (například může sloužit jako "důkaz" o tom, že se zastupitelstvo obce dotazy občanů skutečně vážně zabývá).

Občan obce, který dosáhl věku 18 let (popřípadě jiná osoba, které zákon přiznává práva občana obce), má podle § 16 odst. 2 písm. e) obecního řízení právo nahlížet do usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva obce. Tyto osoby tak mají možnost si "zkontrolovat", zda jejich dotazy, podněty, připomínky a tak dále byly nezkresleně zaznamenány do zápisu. I tato skutečnost svědčí pro to, aby zápisy ze zasedání zastupitelstva obce obsahovaly také dotazy či jiná vyjádření občanů a případné reakce zastupitelstva na ně.

K zápisu lze dodat, že podle § 95 odst. 2 obecního zřízení je nutno jej pořídit do 10 dnů po skončení zasedání zastupitelstva obce, přičemž musí být uložen na obecním úřadu k nahlédnutí. Proti zápisu může člen zastupitelstva obce vznést námitky, o kterých rozhodne nejbližší zasedání zastupitelstva obce.

Mgr. JAN BŘEŇ
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down