01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zveřejňování zápisů na úřední desce a na webu

Zveřejňuje-li obec zápis z veřejného zasedání na úřední desce nebo na internetové stránce, musí být zveřejněn celý zápis, nebo stačí jen usnesení? Z příslušných ustanovení zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, popřípadě zákona č. 106/1999 Sb., o...

Zveřejňuje-li obec zápis z veřejného zasedání na úřední desce nebo na internetové stránce, musí být zveřejněn celý zápis, nebo stačí jen usnesení?

Z příslušných ustanovení zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, popřípadě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, nevyplývá výslovná povinnost obce zveřejňovat zápisy (vč. přijatých usnesení) zastupitelstva obce na úřední desce obecního úřadu, popř. způsobem umožňujícím dálkový přístup (tedy na internetu). Je na vůli zastupitelstva obce, zda bude na úřední desce zveřejňovat své zápisy včetně přijatých usnesení, anebo pouze usnesení, či zda nebude zveřejňovat vůbec nic. V ustanovení § 26 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, je stanoveno, že obsah úřední desky se zveřejňuje (kromě listinné podoby) i způsobem umožňujícím dálkový přístup. Z tohoto ustanovení správního řádu plyne požadavek, aby obsah úřední desky byl totožný se zveřejňovanými dokumenty na internetu. Bude-li tedy obec zveřejňovat celé zápisy na úřední desce, měly by být tyto zápisy v celém svém rozsahu (a nikoliv pouze usnesení) zveřejněny zároveň na internetu.

Konkrétní úprava zveřejňování zápisů (či pouze usnesení) zastupitelstva obce ze své povahy náleží do jednacího řádu zastupitelstva obce, který je vydáván na základě § 96 obecního zřízení. Obecně je samozřejmě žádoucí, aby s ohledem na politické právo na informace ve smyslu čl. 17 Listiny základních práv a svobod byly zápisy zastupitelstva obce zveřejňovány nejen na úřední desce obecního úřadu (a tím pádem zároveň i na internetu), ale pokud možno i dalšími vhodnými způsoby podle místních podmínek (například obecní zpravodaj, místní kabelová televize apod.).

Mgr. Jan Břeň

právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down