01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když obec nesouhlasí s odvodem dotace

Od finančního úřadu jsme obdrželi platební výměry na odvod dotace a na penále. Obec s nálezem finančního úřadu nesouhlasí. Nemáme dostatek finančních prostředků na zaplacení sankcí. Lze se proti platebním výměrům bránit a oddálit zaplacení? Nesouhlasí-li obec s vydáním platebního výměru na odvod a...

Od finančního úřadu jsme obdrželi platební výměry na odvod dotace a na penále. Obec s nálezem finančního úřadu nesouhlasí. Nemáme dostatek finančních prostředků na zaplacení sankcí. Lze se proti platebním výměrům bránit a oddálit zaplacení?

Nesouhlasí-li obec s vydáním platebního výměru na odvod a penále, může se proti nim odvolat. Odvolání se podává písemně nebo ústně do protokolu u toho úřadu, jehož rozhodnutí je napadáno, a musí být podáno do 30 dnů ode dne, který následuje po doručení rozhodnutí, proti kterému odvolání směřuje.

Ustanovení § 48 odst. 4 zákona číslo 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZSDP) stanoví náležitosti odvolání, a to: přesné označení správce daně (v tomto případě tedy finanční úřad), který vydal platební výměry; přesné označení odvolatele; číslo jednací nebo číslo platebního výměru, nebo jinou identifikaci napadeného rozhodnutí; dále uvedení rozporu s právními předpisy či skutkovým stavem či jiné důvody osvědčující nesprávnost nebo nezákonnost napadeného rozhodnutí; návrh důkazních prostředků, pokud není namítán pouze rozpor s právními předpisy; jaké změny v rozhodnutí odvolatel navrhuje, případně zda navrhuje rozhodnutí zrušit.

O podaném odvolání rozhoduje finanční úřad nebo finanční ředitelství.

Podané odvolání nemá odkladný účinek (§ 48 odst. 12 ZSDP), tzn. příjemce platebního výměru musí uložené částky do 30 dnů ode dne doručení rozhodnutí zaplatit.

Pokud obec nemá dostatek financí na zaplacení, může požádat o posečkání nebo povolení splátek (§ 60 ZSDP). Tyto žádosti se podávají na místně příslušném finančním úřadě a podléhají správnímu poplatku 400 Kč. Finanční úřad žádost přezkoumá a může posečkání nebo platbu ve splátkách povolit.

Není povinností finančního úřadu žádosti vyhovět, proto je vhodné doplnit žádost přílohami, které dokladují nemožnost jednorázové úhrady částek z platebních výměrů.

Jiným řešením, které by umožnilo nezaplatit uložené sankce, je prominutí podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech. Zde § 44a odst. 10 (v předchozím znění zákona § 44 odst. 7) povoluje v odůvodněných případech prominout nebo částečně prominout povinnost odvodu a penále. Žádost o prominutí se podává na finančním úřadě a podléhá rovněž správním poplatkům, a to prominutí odvodu 1000 Kč a prominutí penále také 1000 Kč. O prominutí rozhoduje Ministerstvo financí ČR nebo místně příslušné finanční ředitelství. Prominout však nelze prostředky poskytnuté z EU nebo z národního fondu.

I tuto žádost doporučuji náležitě odůvodnit a přiložit dokumenty, které prokazují důvody pro prominutí uvedené v žádosti.

Ing. MICHAELA HOŠŤÁLKOVÁ
Finanční ředitelství v Plzni

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down