01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Strážnice se učí pomáhat

Druhým rokem letos pokračuje pilotní projekt Žena - bezpečí s novou tváří pro město, určený strážnicím městské policie. Vzdělávací rekvalifikační kurzy jsou akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Loni strážnice získaly specializaci pro řešení krizových situací, letos je školení zaměřeno na získání znalostí umožňujících účinnou pomoc obětem domácího násilí. Každý z obou kurzů končí závěrečnou zkouškou.

PROČ JE KURZ PRO ŽENY?

Pilotního projektu se účastní 40 strážnic, převážně ze a severomoravského a severočeského regionu a dále z Karlových Varů. Proč právě odtud?

"Hlavně proto, že se dalo předpokládat, že v těchto regionech budou největší ohniska domácího násilí. Skutečnost to bohužel potvrdila, jak dokládá zde nejvyšší počet vykázání násilníků z bytu," říká garant projektu a jeho autorka Irena Ščerbová.

A proč je kurz určený ženám? Z psychologických důvodů. Oběťmi domácího násilí jsou především ženy, menší procento připadá na seniory a na děti. Je proto velmi pravděpodobné, že tyto skupiny populace budou mít větší důvěru v ženy, snáze překonají ostych a svěří se jim raději než mužům.

Vykázat násilníka na 10 dnů ze společně obývaného bytu nebo domu umožňují od letošního ledna nová ustanovení zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR (§ 21až § 21d). Během poměrně krátké doby jejich platnosti (zhruba do poloviny dubna) bylo takových osob, prakticky výhradně mužů, vykázáno 236. Zákrok je svěřen Policii ČR.

Jak se tedy týká strážnic a jak mohou konkrétně pomoci?

"Lidé se víc obracejí s žádostí o pomoc na městskou policii než na státní, protože my jsme na ulici, máme s nimi těsnější kontakt. V případě domácího násilí je naší povinností zvážit situaci, poradit, informovat o tom, co dělat, o možnosti vykázat násilníka z bytu, můžeme dát kontakt na neziskové organizace, které obětem domácího násilí pomáhají. Máme oprávnění zavolat si na pomoc hlídku Policie ČR, která pak může zakročit, případně i lékaře," uvedla strážnice Martina Vaníčková z Karlových Varů. Z tohoto města, jak ji doplnila její kolegyně Kateřina Pilařová, je v kurzu pět strážnic ze šesti, které u Městské policie Karlovy Vary pracují.

INTERVENČNÍ CENTRA

Všechny zastřešují nově vznikající a v leckterých městech už působící intervenční centra. Koordinují spolupráci a vzájemnou informovanost mezi orgány sociálně-právní ochrany dětí, obcemi, orgány Policie ČR a obecní policie. Jejich status je různý - většinou patří pod centra sociálních služeb, jsou ale i případy, kdy fungují pod manželskou poradnou. Na jejich financování se podílí Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, případně kraje. Pracovnice center (většinou ženy) by považovaly za ideální, kdyby byla centra financována ze státního rozpočtu, kraji i obcemi, ale budoucnost je dost nejistá. Například koordinátorka pražského centra PhDr. Marie Šusterová uvedla, že důvodem, proč jsou peníze na další rok nejisté, je údajně malý počet násilníků vykázaných v hlavním městě z bytu.

Po vyhodnocení pilotního projektu by jeho organizátoři rádi pokračovali ve školení v ostatních regionech, ale ani v tomto případě to asi nebude snadné.

"Volají nám i z jiných měst, že školení chtějí, ale je to otázka peněz. Zatím je vše hrazeno z evropských fondů, ale jak bude dál, nevíme. Kurzy by se daly pořádat za peníze, ale počkáme, třeba se nějaké dotace najdou, aby města nebyla tolik finančně zatěžována," uzavřela Marie Ščerbová.

Příjemcem dotace je Trivis, a. s. Dalšími partnery projektu jsou společnost ha-vel family Ostrava a nezisková organizace Pod slunečníkem Opava.

/mb/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down