01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Počet turistů se zvyšuje, ale Písecko má na víc

Když se řekne Písek, snad každému Čechovi se vybaví Fráňa Šrámek. S Píseckem jsou ale spojena i další zvučná jména, třeba Adolf Heyduk, Mikoláš Aleš, František Křižík, Otakar Ševčík, Radek Pilař atd. Samotná jména, byť sebeslavnější, by však automaticky turisty nepřitáhla.

Cestovní ruch je v strategickém plánu rozvoje města jedním z tří stěžejních bodů. Jeho dlouhodobý směr určil projekt z loňského roku s názvem Písecko - brána jižních Čech aneb Destinační management. Naplnění projektu bude stát 3,6 mil. Kč, ale plných 75 % uhradí EU (v rámci programu SROP) a 15 % Jihočeský kraj.

PODNIKATELÉ ZATÍM VÁHAJÍ

Začalo se loni rozsáhlým marketingovým průzkumem, následovalo zpracování katalogu příležitostí v cestovním ruchu a jeho prezentace, běží informační a propagační kampaně. Letos mají tyto snahy vyústit v založení samostatné kanceláře destinačního managementu. To mj. znamená přesvědčit podnikatele v cestovním ruchu, aby se na této činnosti podíleli. Tam, kde už destinační managementy vznikly, vědí, že to není snadné.

I v Písku říkají, že se snaží podnikatele burcovat, ale odezva je prý zatím dost váhavá. Už v loňském roce radnice vypsala granty, jejichž prostřednictvím mohou neziskové organizace a podnikatelé získat při splnění daných podmínek až 46procentní dotaci na úhradu nákladů spojených s uskutečněním určitého záměru. Vesměs jde o různá vylepšení, která zvýší standard infrastruktury, o akce podporující využití volného času, mající pozitivní vliv na rozvoj kultury apod.

Loni se podnikatelé o peníze příliš neucházeli; sice takto získali bezmála 1,5 milionu korun, ale zároveň zůstalo půl milionu nevyužito. Letos je to podle slov vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu v Písku Ing. Ludmily Koštové o něco lepší a také vyhrazená částka je o něco vyšší - 2,7 milionu korun. Dalších 5,6 milionu korun putuje prostřednictvím grantů na kulturu.

VELKORYSÝ PROJEKT

Písek je město s rozsáhlou památkovou zónou, kde nyní spěje ke konci regenerace části historického jádra na břehu Otavy, v místech nacházejících se mezi pýchou města, nejstarším kamenným mostem v Čechách, a bývalou Putimskou branou.

Náklady na velkorysý projekt byly propočteny na 167 milionů korun, ale 75 procent z této částky zaplatí Evropská unie, přispělo i Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Už jsou hotovy sítě, revitalizací prostoru gotických parkánů vznikl další zajímavý prostor a ke konci se chýlí i rekonstrukce památkově chráněného objektu sladovny. Jak to bývá téměř pravidlem, náklady jsou vyšší a už přesáhly 200 milionů korun, přičemž dalších potřebných 100 milionů je nutné sehnat doma. Důvodem je to, že sladovna se rekonstruuje v mnohem větším rozsahu, než se původně očekávalo.

Asi třetina objektu je vyhrazena pro unikátní Centrum ilustrace, v ostatních prostorách se uvažuje o expozici tzv. nových médií (audio, video, internet), tvůrčích dílnách a ateliérech pro umělce i laickou veřejnost, pro neslyšící, nevidomé apod. Možná tu bude rovněž muzeum sladovnictví, komorní divadelní scéna i leccos jiného - záměry se dosud upřesňují. Ambiciózní představy uvažují až o 30 tisících návštěvníků ročně.

Otevření Centra ilustrace, jež ponese jméno tamního rodáka Radka Pilaře, se předpokládá během příštího roku. Jeho autoři si představují, že expozice bude jakousi velkou hračkou, prostorem, v němž se děti i dospělí seznámí s historií a současností české ilustrace pro děti, dozvědí se, jak z ilustrace vzniká kniha, z ilustrované knihy animovaný film.

JIŘINA ONDRÁČKOVÁ

Několik příkladů z píseckého itineráře

Turisté, i ti čeští, jsou dnes už zhýčkaní, a aby se vydali na místo samé, je nutné něco víc než obyčejná pozvánka. Proto si snad všude pracovníci v cestovním ruchu lámou hlavu, čím je na místo samé přilákat. Nápadů je naštěstí dost. Pro ilustraci a možná i inspiraci několik příkladů z píseckého itineráře:

Cipískoviště: Otevírá turistickou sezónu, a tudíž se letos už uskutečnilo. Pro město znamená, že ožívá pohádkovými postavami z písku, soutěžemi o nejkrásnější hrad z písku a dalšími atrakcemi. Příští rok si už budou Písečtí i hosté hrát ve sladovně.

Písecká čítanka: Je ucelený zábavně-vzdělávací program, který využívá faktu, že ve městě je hodně škol včetně uměleckých, které zároveň požívají značné renomé. Představa autorů projektu je, že každý, dítě, dospělý i senior, se může v Písku něčemu novému naučit či se v některých dovednostech zdokonalit (práce s keramickým kruhem, hra na housle, tanec apod.). Z letošních akcí zahrnutých do programu lze jmenovat například Mezinárodní kurzy mladých klavíristů, houslistů, filmové kurzy, taneční workshop. Poutavé je určitě i putování Po stopách dobrého vojáka Švejka.

Písecký krajánek: Je poznávací a vědomostní soutěž o ceny. Dnes jsou sice zejména mladí lidé zvyklí hledat odpověď téměř na vše na internetu, ale v případě této soutěže bude často nutné vydat se kvůli správnému zodpovězení otázky na místo samé. A je pravděpodobné, že i když zájemci odpověď někde najdou, podnítí to jejich zájem a dojedou či dojdou se na tuto zajímavost podívat.

Projekt je dílem píseckého vydavatelství a je jedním z těch, které radnice podpořila grantem. Otázky k této "poznávací detektivce" jsou zpracovány v obrazové skládačce s nápovědnými texty a otázkou. Několik příkladů: Kde v Písku najdete (popisované) Alšovy nástěnné fresky a kolik jich je? Který literární hrdina je pochován na putimském hřbitově? Co je na dřevěném kříži (v Čížové)? Co je na návsi Varvažova proti kapli sv. Kateřiny?

Piknik v parkánech: Je určen těm, kteří se chtějí oddat chvíli sladkého nicnedělání při návratu o sto let nazpět. Ve zmíněném revitalizovaném prostoru pod gotickými hradbami se lze zastavit, respektive posadit na rozprostřenou deku do trávy a nechat se hýčkat: půvabné dívky v oblecích upomínajících na začátek minulého století naservírují kávu, ukrojí bábovku atd. A za doprovodu nevtíravé hudby je možné třeba jen tak snít.

Jsou tu i další nápady, jen je dotáhnout do konce. Přejme jejich autorům úspěch a turistům příjemný pobyt.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down