01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úřady mohou sídlit i v památkově chráněných objektech

Cena veřejnosti v prestižní soutěži Stavba roku 2006 připadla obnoveným historickým budovám jihlavské radnice. Autor architektonického návrhu a inženýr projektu Dr. Ing. arch. Jaroslav Huňáček zdůrazňuje, že rekonstrukce takto složitého komplexu už sama o sobě je náročnou záležitostí. Ale sladit ji s požadavkem, aby tam fungoval úřad, že je snad ještě složitější.

Architekt projektu tvrdí, že česká legislativa je k adaptacím historických budov na úřady obecně shovívavá a typologii lze přizpůsobit konkrétní situaci v daném objektu. "Překážkou se tak nakonec může stát požadavek radnice na počet úředníků, kteří v zrekonstruovaném objektu mají pracovat," vysvětluje. "Ještě složitější však je vyhovět některým předpisům, ať už budeme hovořit o požárním zabezpečení, chráněných únikových cestách, nebo o výtazích, bezbariérových přístupech apod. Navíc většinu těchto prostor je třeba zajistit elektronickým bezpečnostním systémem. A což teprve když tam musíte vybudovat fungující datovou síť ve vysoké třídě zabezpečení. Jen zkuste při propojování jednotlivých "portů" procházet historickým zdivem a konstrukcemi, které jsou ze své podstaty chráněny Národním památkovým úřadem! Vykomunikovat všechny trasy tak, aby i tyto orgány byly uspokojeny a aby nevzal zasvé byť nepatrný, avšak důležitý historický detail, bývá opravdu náročné. Tady se teprve ukáže, jak důležitá je znalost prostředí, v němž se projektant pohybuje, i všechny průzkumy, které jste před zahájením stavby povinni ze zákona doložit."

NEÚSTUPNOST SE VYPLATILA

Rozhodující etapou přípravy rekonstrukce jihlavské radnice bylo volební období 1998-2002. Tehdy byla upravena původní studie a doplněny stavebně-historické průzkumy. I o ně se tvrdošíjně opíralo tehdejší vedení města, které se nedalo zviklat brněnskými památkáři. Zdůrazňovalo totiž, že nákladná rekonstrukce nebude zásadní, neumožní-li vyniknout původnímu gotickému sálu ve druhém patře domu č. 1. Sál byl totiž přepažen barokní příčkou, na jejímž zachování památkáři trvali. Až v roce 2002 spor ve prospěch města rozhodlo ministerstvo kultury.

Záchranný archeologický průzkum i rekonstrukce přinesly zajímavé objevy. Třeba nález dřevěného renesančního stropu s řezbováním nad prostorem dnešní barokní obřadní místnosti ve druhém patře domu č. 1. Stejně tak za připomenutí stojí, jak náročný úkol bylo zajištění statiky historických konstrukcí během přestavby. Obdiv vzbudil i přesun více než třítunové barokní sochy Imakulaty od Antonia Laghima z jihlavské galerie Vysočiny do druhého patra "jižního domu" radničního komplexu. Podobně bylo nutné poradit si s přemístěním pěti Prchalových soch z jihlavských Smetanových sadů do dvorní části areálu radnice.

... KDYŽ SE ODSTRANILO LEŠENÍ

Nejúžasnější chvíle však nastala, když se po pracné restauraci stropů a fresek a položení nové dlažby v gotickém velkém sále odstranilo lešení. "Stáli jsme v prostorách, které takto, v jejich původní velikosti a kráse, již dlouho nikdo neviděl. Rozhodně ne nikdo žijící. Kladl jsem si otázku: Proč nebyl za velké barokní přestavby tento gotický sál zbourán a nahrazen novými, ryze účelovými místnostmi, jak to tehdy bylo zvykem? Odpověď už asi nezjistím. Ale ať už ruku tehdejšího stavitele zabrzdilo cokoliv, máme dnes díky tomu jedinečně zachovaný autentický prostor z dob, kdy královské město Jihlava bylo na vrcholu své slávy, kterou dávalo na odiv jeho velkolepou gotickou architekturou," konstatoval autor historicky poslední přestavby jihlavské radnice z let 2004-2006.

Ve zrekonstruovaných prostorách nyní sídlí vedení města, zatímco gotický sál se stal vyhledávaným místem pro slavnostní akce a další významné události. Uskutečnila se tam například inaugurace rektora Vysoké školy polytechnické Jihlava či několik mezinárodních konferencí uspořádaných s podporou evropských fondů.

KVALITA, NEBO "ÚSPORY"?

Na co by měly radnice klást větší důraz při výběrových řízeních na projekt přestavby historických objektů na moderní úřady a na zhotovitele stavby? ptali jsme se Dr. Ing. arch. Jaroslava Huňáčka. "Hlavně na kvalitu zpracovaného návrhu a na to, aby její autor měl "cit pro věc"," odpověděl. "Dnes se ovšem hledí více na to, aby celkové řešení stálo co nejméně, a stranou se ponechává jeho kvalita. V případě přestavby jihlavské radnice to bylo tak napůl. Mnozí investoři pod tíhou zákona o veřejných zakázkách a ve jménu mínění voličů redukují (nejen) rekonstrukce historických staveb na cenovou válku dodavatelů a jejich nereálně nízké ceny. S tímto problémem zápasí i většina projekčních ateliérů. Ale když musíte jít s cenou radikálně dolů, zákonitě se to odrazí na výsledku práce i dodavatele stavby a množství vynucených víceprací. Jen málo úřadů a institucí je ochotno přistoupit na některé kompromisy a upřednostnit výslednou kvalitu před cenou," dodal Dr. Ing. arch. Jaroslav Huňáček.

"Ostatně i "kvalita", která vzejde z veřejné architektonické soutěže, bývá ihned napadána a stavěna do polohy nepochopení investora. A co víc, je stavěna do polohy "mrhání penězi nás všech". Podrobit výsledek soutěže veřejnému mínění je v pořádku, a to i v českých zemích. Konfrontovat ho však se zájmy jednotlivých mocenských a politických struktur, které neuspěly, nebo jimž výsledné řešení z ryze osobních důvodů nevyhovuje, je nefér. Tady je v budoucnu třeba hledat zlepšení, a to u všech zúčastněných stran," uzavřel architekt projektu rekonstrukce historických budov jihlavské radnice.

IVAN RYŠAVÝ

Rekonstrukce historických budov jihlavské radnice

Investor Magistrát města Jihlavy - odbor rozvoje města

Projektant FORTIS, s . r. o., Jihlava - ateliér projekce

Dodavatel PSJ holding, a. s., Jihlava

Hl. architekt a inženýr projektu Dr. Ing. arch. Jaroslav Huňáček, FORTIS, s. r. o.

Zahájení stavebních prací březen 2004

Dokončení stavebních prací duben 2006

Celkový obestavěný prostor 17 294 m2

Celkové náklady na 1 m3 o. p. 6360 Kč

Celkové finanční náklady stavby 110 mil. Kč

ZDROJ: FORTIS, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down