01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kalousek slibuje obcím peníze

"Dopad navrhované reformy veřejných financí na obce bude v roce 2008 pozitivní," konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek na XIV. kongresu starostů a primátorů v Brně. Obecní rozpočty mohou počítat s nárůstem příjmů o 0,7 mld. Kč. Zároveň stát poskytne obcím dalších 2,5 mld. Kč. Ztráty v...

"Dopad navrhované reformy veřejných financí na obce bude v roce 2008 pozitivní," konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek na XIV. kongresu starostů a primátorů v Brně. Obecní rozpočty mohou počítat s nárůstem příjmů o 0,7 mld. Kč. Zároveň stát poskytne obcím dalších 2,5 mld. Kč. Ztráty v důsledku reformy budou však v letech 2009 (2 až 3 mld. Kč) a 2010 (7 až 8 mld. Kč). Ministr však slíbil, že tento schodek bude kompenzován zvýšením podílu sdílených daní pro obce z 20,59 % na 21 %.

Zvýšení bude navrženo v novele zákona č. 243/2001 Sb., o rozpočtovém určení daní. Novými navrhovanými kritérii pro přerozdělení daňových příjmů mezi jednotlivé obce bude rozloha a prostý počet obyvatel obce.

Předkládaná varianta je postavena na následujících kritériích s příslušnými váhami: rozloha obce (váha 3 %), prostý počet obyvatel obce (váha 3 %), počet obyvatel obce upravený koeficienty velikostních kategorií obcí. Návrh zahrnuje snížení počtu velikostních kategorií, snížení progrese koeficientů, zavedení postupných přechodů mezi velikostními kategoriemi (váha 94 %).

Starostům se nelíbí ani navrhované zrušení daně ze zemědělské půdy, z níž se vybere zhruba 1,4 mld. Kč ročně.

"Tato změna by se neměla většiny obcí výrazně dotknout. Nemohu ale vyloučit extrémní výkyvy u malé obce s množstvím pozemků," přiznal ministr. Většina obcí se i přes sliby ministra financí snížení příjmů do obecních rozpočtů obává.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down