01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historický lexikon obcí

Unikátním počinem v oblasti statistické literatury je vydání Historického lexikonu obcí České republiky 1869-2005 Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Dvousvazková publikace navazuje na Retrospektivní lexikon obcí 1850-1970 vydaný před třiceti lety. Lexikon zachycuje dlouhodobý vývoj osídlení na našem...

Unikátním počinem v oblasti statistické literatury je vydání Historického lexikonu obcí České republiky 1869-2005 Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Dvousvazková publikace navazuje na Retrospektivní lexikon obcí 1850-1970 vydaný před třiceti lety.

Lexikon zachycuje dlouhodobý vývoj osídlení na našem území v členění podle krajů, okresů a obcí a jejich částí podle uspořádání k 1. lednu 2005. Těžištěm prvního svazku je tabulková část, v níž je uveden počet obyvatel a domů během všech sčítání lidu, prováděných zpravidla v desetiletých intervalech od roku 1869 do roku 2001, a to za 6248 obcí a 11 475 jejich částí. V prvním svazku najdete také informace o první historické zmínce o každé z obcí, resp. o její části, i údaje o výměře jednotlivých obcí v hektarech. Druhý svazek zaznamenává v obsáhlém rejstříku vývoj názvů všech obcí a částí obcí, které se na našem území v uvedeném období vyskytly a byly zaznamenány v použitých pramenech včetně příslušnosti obcí k vyšším územně správním celkům během jednotlivých období.

Historický lexikon byl distribuován v počtu 500 výtisků do vybraných knižních prodejen. Zároveň je k dispozici ve všech vědeckých knihovnách v krajských městech, vybraných knihovnách univerzit a dalších vysokých škol, mají jej i státní oblastní archívy či kanceláře hejtmanů a primátorů. Na ČSÚ nevylučují, že lexikon se už letos na podzim objeví i na jeho webu http://www.czso.cz/, kde by byl pravidelně aktualizován.

/rš/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down