01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástroj stabilní podpory

Loňský, první rok fungování dotačního programu č. 229 310 Výstavba a obnova vodovodů a kanalizací, jehož správcem je Ministerstvo zemědělství ČR (MZe), potvrdil, že jde o nástroj stabilní podpory vodohospodářských projektů hlavně menších obcí do 2000 obyvatel. Ředitel odboru vodovodů a kanalizací...

Loňský, první rok fungování dotačního programu č. 229 310 Výstavba a obnova vodovodů a kanalizací, jehož správcem je Ministerstvo zemědělství ČR (MZe), potvrdil, že jde o nástroj stabilní podpory vodohospodářských projektů hlavně menších obcí do 2000 obyvatel.

Ředitel odboru vodovodů a kanalizací MZe Ing. Aleš Kendík připomíná, že až do roku 2010 se na tyto účely počítá se zhruba 4,7 mld. Kč, tedy přibližně 900 miliony ročně. Hlavním zdrojem programu je třímiliardový státní úvěr, doplňkovým prostředky kapitoly MZe, které odpovídají možnostem státního rozpočtu aktuálního roku a jsou schváleny příslušným zákonem o státním rozpočtu.

Žádosti o podporu se podávají průběžně, přičemž všechny ministerstvo projednává s kraji z hlediska jejich regionálních potřeb a priorit. Vzhledem k převisu žádostí nad možnostmi programu jednotlivé kraje rozdělují navrhované stavby do tří kategorií. Nejvyšší prioritou kraje je kategorie 1 a stavby do ní zařazené se financují přednostně. Podle Ing. Aleše Kendíka ministerstvo toto rozdělení obvykle akceptuje, ale jsou samozřejmě případy, kdy se s kraji diskutuje o případném přesunu některých staveb do vyšší nebo nižší kategorie. Letos však už tato jednání MZe s kraji proběhla, takže o financování dalších vodohospodářských staveb z programu č. 229 310 se bude rozhodovat zase až napřesrok. Spolupráci krajů s ministerstvem však šéf odboru vodovodů a kanalizací vysoce hodnotí.

Dodejme, že menší obce do 2000 obyvatel mohou získat podporu až do výše 80 % uznatelných nákladů, což se však týká pouze staveb s náklady do 20 mil. Kč. Větší akce mohou obdržet podporu do výše 65 % nákladů stavební a technologické části.

/rš/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down