01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ohlédnutí za jubilejní konferencí ISSS

Více než 2000 zástupců veřejné správy, odborníků a dodavatelů informačních a komunikačních technologií (ICT), přes 250 přednášek a prezentace zhruba 110 firem. Taková je stručná bilance již 10. ročníku konference ISSS, která se uskutečnila 2. až 3. dubna v Hradci Králové.

Souběžně s národní částí ISSS se konala mezinárodní konference LORIS (Local and Regional Information Society) a již čtvrtým rokem i setkání pracovních týmů zemí Visegrádského regionu - V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society).

OSOBNOSTI

Konferenci ISSS poskytli záštitu premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer, visegrádskému setkání předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka. Sestava hostů za předsednickým pultem v průběhu slavnostního zahájení byla skutečně reprezentativní, zasedlo zde několik členů vlády včetně premiéra a doplnila je řada dalších osobností.

Vedle premiéra, ministra vnitra a předsedy Senátu ČR tam byli ministři Jiří Čunek a Jiří Pospíšil, předseda ČSSD Jiří Paroubek, europoslanec a předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák, hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (předseda Asociace krajů ČR) a hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil, primátor Hradce Králové Otakar Divíšek, ředitel konference Tomáš Renčín a hosté ze zahraničí - výkonný ředitel Mezinárodního visegrádského fondu Kristof Forrai, vedoucí eGovernmentu DG INFSO EK Paul Timmers a radní Vídně Omar Al-Rawi. Konference se zúčastnilo mnoho dalších osobností, představitelů mezinárodních organizací a sítí i zástupců měst a regionů z mnoha evropských států.

NABITÝ PROGRAM

Program obou dnů byl nabitý přednáškami a prezentacemi, na jejichž náplni se značnou měrou podílela odborná ministerstva. Ministerstvo vnitra se věnovalo projektu Czech Point, komunikační infrastruktuře veřejné správy (KIVS) a elektronizaci trestního a přestupkového řízení. Ministerstvo spravedlnosti vedle spolupráce na programovém bloku eJustice představilo také úplnou novinku - systém umožňující uživateli internetu zjistit aktuální stav konkrétní věci u příslušného soudu. Po zadání spisové značky a jména soudu budou zveřejněny informace o stavu řízení a některé informace z historie oběhu spisu. Ověřovací provoz by měl začít u vybraných okresních soudů počátkem června 2007. Ministerstvo pro místní rozvoj se podílelo na bloku o financování ICT ze strukturálních fondů EU a zčásti také na programovém bloku eTurismus, kde byly představeny turistické portály východních Čech a kraje Vysočina či projekt ePraha a podpora turismu.

Velký zájem byl také o témata jako rozvoj informační společnosti, informatizace územních samospráv, portály, GIS systémy, bezpečnost informačních systémů či best practices.

MEZINÁRODNÍ ROZMĚR

Konference LORIS se letos zaměřila na town-twinningovou spolupráci evropských měst. Visegrádská konference V4DIS se věnovala především dalšímu rozvoji informatizace veřejné správy v regionu V4 a aktuálním otázkám e-governmentu a e-turismu. Představen byl také zcela nový webový portál www.visegradgroup.eu.

ORGANIZÁTOŘI, PARTNEŘI

Hlavním organizátorem konference ISSS byla tradičně společnost Triada. Pořadatelem konference LORIS byl kraj Vysočina a prostředky poskytla také Evropská komise v rámci town-twinningového programu. Setkání V4DIS připravilo sdružení Český zavináč. Generálním partnerem byla Česká spořitelna, hlavními partnery Česká pošta, dále firmy IBM, ICZ, Microsoft, PVT a Siemens, hlavním odborným partnerem O2 a partnery Adobe, AutoCont, ČD-Telematika, Novell, Oracle, Symantec a T-Systems. Dalšími partnery této rozsáhlé akce se staly časopis Obec a finance, město Hradec Králové, hl. město Praha a SPIS; na přípravě se dále podílela odborná ministerstva, Asociace krajů ČR i subjekty komerční aféry. Konference jako obvykle uzavřela oficiální program Března - měsíce internetu.

/pk/

Soutěže a ocenění

Součástí programu konference bylo tradiční vyhlášení výsledků anket a soutěží.

Český zavináč: Ing. František Dohnal, současný prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, za dlouholeté úsilí o rozvoj informační společnosti a významný podíl na elektronizaci veřejné správy na místní i regionální úrovni.

Zlatý Erb: Jablonec nad Nisou (www.mestojablonec.cz), Kondrac (www.kondrac.cz) a Praha 6 (www.praha6.cz/mms).

Zvláštní cena ministra pro místní rozvoj za nejlepší turistický web: Libochovany (http://www.libochovany.cz) a turistický portál Východní Čechy (http://www.vychodni-cechy.info).

Evropská soutěž Eurocrest: Oficiální stránky města Děčín (www.mudecin.cz).

8. ročník soutěže Biblioweb: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, Městská knihovna v Ústí nad Orlicí a Místní knihovna Urbanice.

Ocenění Blind Friedly Web: Stránky Městské knihovny v Ústí nad Orlicí a laická veřejnost zvolila jedničkou roku Městskou knihovnu v Jičíně.

Cena ministra informatiky ČR, která je určena osobnostem, sdružením, projektům nebo firmám za významný přínos k rozvoji informační společnosti: organizační tým konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v čele s Tomášem Renčínem (viz snímek).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down