01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výhody Integrovaného portálu MPSV objevují už i v zahraničí

Internet - Výhoda pro znevýhodněné. Takové bylo motto letošního jubilejního 10. ročníku projektu Březen - měsíc internetu. Jednou ze znevýhodněných skupin obyvatelstva jsou nezaměstnaní. Ti mohou najít stále více užitečných informací na Integrovaném portálu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. V uplynulém roce byl portál obohacen o řadu nových funkcí, které jsou využívány jak lidmi hledajícími práci, tak zaměstnavateli.

Z pohledu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) integrovaný portál (http://portal.mpsv.cz) představuje jeden ze tří základních pilířů při řešení nezaměstnanosti. Dalšími pilíři jsou úřady práce a kontaktní centrum služeb zaměstnanosti, které začalo fungovat v uplynulém roce. "Základním cílem při budování portálu je vytvoření elektronického trhu práce, na kterém si lidé budou moci hledat práci sami, a to pokud možno ještě dříve, než se stanou nezaměstnanými," uvádí ředitel odboru informatiky MPSV Ing. Roman Kučera.

LETOŠNÍ ROK ZAČAL REKORDEM

Že se to daří, dokládá statistika. Od zahájení provozu portálu se jeho měsíční návštěvnost pohybuje kolem šesti milionů stránek. V lednu 2007 portál zaznamenal rekordní návštěvnost, když tam za jediný den (ve středu 3. ledna 2007) bylo zhlédnuto 445 307 stránek a za celý měsíc počet navštívených stránek poprvé přesáhl osm milionů a dostal se téměř k devíti milionům.

Hlavní zájem se tradičně soustřeďuje na informace s tematikou zaměstnanosti. V letošním roce však v souvislosti s uplatněním nového zákona o sociálních službách vzrostl zájem i o informace ze sociální oblasti. Přesto sekce zaměstnanosti zůstává s 85 % návštěv jednoznačně nejsledovanější částí portálu.

Nejčastěji vyhledávané jsou informace o volných místech, které nabízejí úřady práce v ČR (http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/vmjedno). Počátkem dubna 2007 kompletní nabídka ze všech úřadů práce obsahovala 74 900 volných míst.

HLEDAT, ALE I ZADÁVAT INZERÁTY

Lidé se však naučili nejen vyhledávat volná místa, ale v případě zájmu o zaměstnání jsou ochotni jej i sami aktivně inzerovat. Ve stejnou dobu bylo zaměstnavatelům k dispozici 14 057 takových inzerátů (http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/hledejinz). V databázi bylo zaregistrováno 6295 osob, které tam uváděly svůj pracovní životopis.

V posledním období, kdy ekonomika ČR poměrně razantně roste, zaměstnavatelé hledají nové pracovníky obtížněji. Ukazuje se, že poptávku po některých profesích (lékaři, svářeči...) nelze pokrýt ani v rámci České republiky, ale dokonce ani v rámci celé Evropské unie. Proto byl portál obohacen o jazykové mutace se zaměřením na země, které by mohly být zdrojem pracovní síly v nedostatkových profesích. Na portálu tak kromě anglické verze přibyla i ruská, ukrajinská, bulharská, mongolská a moldavská. V angličtině a ukrajinštině je nyní k dispozici také poměrně unikátní vyhledávací systém pro volná místa.

Hlavní přidanou hodnotou přitom není ani tak možnost zadat vyhledávací podmínky v daném jazyce, jako možnost získat v tomto jazyce i výsledky vyhledávání - tedy informace o volných místech (s výjimkou poznámky k volnému místu).

Je zřejmé, že zájemci o práci v ČR z výše uvedených zemí si portál našli, o čemž svědčí zvyšující se počet inzerátů zadávaných z těchto zemí.

I pro zaměstnavatele tedy platí, že prostřednictvím portálu mají reálnou šanci najít vhodné zaměstnance. Je třeba si uvědomit, že na portálu inzerují svůj zájem o práci lidé skutečně vysoce motivovaní a výrazné procento této skupiny není v evidenci úřadu práce. Tudíž prostřednictvím klasického postupu přes úřad práce není možné mnohé z těchto lidi získat.

NOVÉ FUNKCE PRO UŽIVATELE

V loňském roce přibyly na portálu i další zajímavé funkcionality. Například nezaměstnaný vedený v evidenci úřadu práce může nyní požádat svého zprostředkovatele o vytvoření strukturovaného profesního životopisu na základě dat, která o něm vede úřad práce. Zprostředkovatel potom stisknutím jediného tlačítka takový životopis vytvoří a odešle na Integrovaný portál MPSV. Klient si tam vytvoří svoji nabídku práce a profesní životopis zveřejní.

Jak u inzerátů lidí hledajících práci, tak u nabídky volných míst přibyl údaj o počtu zhlédnutí takového inzerátu či nabídky práce. Prostřednictvím tohoto údaje pak lze ověřit, jaký je zájem o nabídku. Pro zaměstnavatele je počet zhlédnutí volného místa výrazným znakem efektivity využívání portálu.

Na portále přibyl rovněž multimediální průvodce portálem, který je přehledně rozdělen do jednotlivých kapitol. Nachází se na adrese http://portal.mpsv.cz/sz/obecne/multi .

Byly provedeny rovněž úpravy při zadávání volných míst zaměstnavateli s cílem dále uživatelsky zpříjemnit tuto činnost. Zaměstnavatel nyní například může zadávat volná místa při jednom přihlášení na portál pro libovolný okres v rámci ČR bez toho, aby musel kontaktovat příslušný úřad práce. Tyto úpravy vedly k velmi výraznému zvýšení zájmu zaměstnavatelů hlásit volná místa prostřednictvím portálu.

KIOSKY ZAČNOU SLOUŽIT TAKÉ NEVIDOMÝM

"Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží, aby možnosti elektronického trhu práce byly dostupné co nejširšímu okruhu občanů. Proto na pracovištích úřadů práce pro oblast zaměstnanosti a pro oblast sociální podpory zřizujeme Informační kiosky MPSV," připomíná inženýr Kučera. Ministerstvo jich tam provozuje zhruba čtyři sta. Z nich 230 je nového typu, u něhož bude v letošním roce provedena přestavba pro nevidomé. Kromě toho se napřesrok plánuje nákup další stovky kiosků, které budou mít již úpravu pro nevidomé. Vzorový kiosek MPSV dokonce má už funkční aplikaci pro vyhledávání jízdních řádů v režimu pro nevidomé.

"Ve spolupráci s dodavatelem softwaru pro integrovaný informační portál MPSV připravujeme také aplikaci pro snadné vyhledávání pracovního místa pro nevidomé. Tato funkce bude přístupná rovněž z veřejného internetu na počítačích vybavených odečítacím zařízením pro nevidomé kdekoliv na síti internet," uzavřel Ing. Roman Kučera.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down