01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šumná města v šedesáti šesti dílech

"Zájem ve městech, kde natáčíme, bývá vskutku značný," říká Radovan Lipus, režisér Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, který je iniciátorem a režisérem oblíbeného televizního seriálu Šumná města.

Na která nová města se můžeme těšit v letošním roce?

Každou středu běží na programu ČT1 veřejnoprávní televize jeden z dosud natočených 52 dílů. V listopadu a prosinci se poprvé objeví 10 zcela nových premiérových pokračování natočených vloni. Jsou mezi nimi například Šumava, Beroun, Trutnov, Česká i Moravská Třebová, Tábor, Jihlava nebo Znojmo atd. Podrobnější informace je možné najít na webových stránkách.V průběhu letošního a příštího roku by mělo vzniknout ještě 14 posledních dílů, aby výsledkem bylo šedesát šest šumných měst.

Nezasloužil by si tento úspěšný televizní projekt vydání na DVD?

Nechci to zakřiknout, ale Česká televize prostřednictvím Telexportu a vydavatelství Bonton snad konečně chystá první sérii členěnou podle oblastí České republiky už na letošní rok. Rovněž by se měla také objevit - již potřetí - Šumná města také v knižní podobě.

Nepokusili se vás zástupci měst, kde natáčíte seriál, ovlivnit ve výběru objektů či lokalit?

Jednotlivé příběhy nevznikají na zakázku městských úřadů či podle požadavků komunálních politiků, ale podle našeho pečlivého výběru, konzultací a tipů řady našich odborných poradců. Předmětem našeho zájmu je zejména dosud neprávem opomíjená architektura 19., 20. a teď již i 21. století. Takže občasné výtky na naši adresu, že jsme přehlédli gotický hrad, renesanční zámek či barokní klášter, nejsou namístě.

Máte "zpětnou vazbu", zda pořad například přispěl k opravě anebo k zachování některých zanedbaných památek?

Díky Bohu se v některých případech věci skutečně hnuly lepším směrem. Například Pomník Leopolda Bauera v Krnově, Kudlichova rozhledna v Úvalně, Vila Primavesi v Olomouci. Pamětní deska Hanuši Zápalovi v Plzni, Bartoňův dům v Náchodě či Sekerova vila ve Frýdku-Místku a další.

Zde hrají stále větší roli různá místní občanská sdružení, osvícení investoři a vzdělaní a naslouchající představitelé měst. Není jich ještě zdaleka většina, ale jsou a jejich vliv se pomalu, leč jistě zvyšuje. To nás naplňuje opatrnou a nehalasně radostnou nadějí.

Petr Pfleger

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down