01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pomohla nám odvaha a vytrvalost

Projekt Proměny v čase, čas proměn dal moravskému městu Šternberk šanci zúročit letitou snahu o regeneraci a revitalizaci městské památkové zóny.

Město postupně svými zdroji opravilo komunikace, které přivádějí k městské památkové zóně dopravu. Proměnou procházely i jednotlivé objekty. Dílčí rekonstrukce domů za spoluúčasti nájemníků postupně formovaly kvalitu městského prostředí. Měnili se obyvatelé centra, struktura služeb, ožívaly partery domů. Projekty, aktivující nabídku cestovnímu ruchu byly součástí investic města. Architektonickou soutěží na řešení náměstí byli v roce 1996 vybráni partneři municipality - architektonický ateliér RAW, Brno (Ing. arch. Rusín, Ing. arch. Ivan Wahla). První veřejná prostranství - Hlavní náměstí, ulice Radniční měla svoji ideovou podobu.

VÝZVA Z EU

Nastane čas velkých proměn, zásadních změn, tak jsme v roce 2005 vnímali výzvu z Evropské unie při přípravě projektu na dotace ze Společného regionálního operačního programu. Vstoupili jsme do soutěže s odvahou města, které nemá výjimečné architektonické dědictví. S vytrvalostí, s kterou jsme po deset let měnili dílčími projekty jeho už zanedbanou tvář.

V ROCE 2005 JSME USPĚLI

V celonárodním hodnocení se náš projekt umístil na druhém místě. (První byl Písek - pozn. redakce.) Zahrnoval i řešení všech veřejných ploch a komunikací spojujících historická prostranství města. Projekt se skládal ze čtyř etap: ulice Bezručova, Hlavního náměstí a ulice Radniční, Horního náměstí, prostranství bývalého Augustiniánského kláštera. I když to bylo rozsáhlé území a šlo o komplexní rekonstrukci infrastruktury, projekt se uskutečnil ve velmi krátkém čase - od srpna 2005 do prosince 2006.

OD ROKU 2006 SI ZVYKÁME

Do roku 2006 bylo Hlavní náměstí parkovištěm. Chodníky polátané, křivé, místy nebezpečné. Komunikace byly převážně asfaltové, s jizvami po všech předchozích zásazích do technické infrastruktury. Osvětlení bylo na vysokých stožárech.

Od loňského roku se učíme chodit po kamenné dlažbě. Zpomalovat jízdu na dopravních retardérech, řádně parkovat. Matky s dětmi ostýchavě přihlížejí proudům vody z fontány, lavičky zvou k posezení. Stromy rostou a za několik let vytvoří stínící koruny, vybízející k spočinutí. Prohlížíme si večerní město s intimitou světel, která nahradila stožáry. Ne všichni občané změny vítají. Museli jsme si uvědomit, jak hluboko se propadlo povědomí o kvalitě městského prostředí, jak trvalý je návyk z minulosti.

ČÍ BUDOU VEŘEJNÉ PLOCHY?

Udržet život v centru města je složité. Hledáme motivační prvky, které by oslovily vlastníky domů, nájemce nebytových prostor. Upravené předpisy města umožňují vlastníkům nemovitostí v centru čerpat finanční příspěvky na rekonstrukce uličních fasád, nákup a rekonstrukci mobiliáře, restauračních předzahrádek a zařízení předsunutého prodeje. Navíc město zruší poplatek za předsunutý prodej. To umožní podnikatelům vstoupit se svou nabídkou ven do uličního prostoru a oživit nově rekonstruované plochy.

Nakolik je náš postup úspěšný, a zda se podaří dosáhnout záměrů - to ukáže až čas.

Stanislav Orság
manažer projektu

Financování projektu

Celkové náklady na rekonstrukci centra města přitom dosáhly 95 mil. Kč, z nichž zhruba 67 mil. Kč poskytla EU (SROP - priorita programu 2 - Regionální rozvoj infrastruktury, opatření priority 2.3. - Regenerace a revitalizace vybraných měst), přibližně 11 mil. Kč Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a asi 17 mil. Kč město Šternberk.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down