01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní kanalizační stoka

Praha Jedna z nejstarších a největších pražských kanalizačních stok prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Měří zhruba 610 metrů, vede od tzv. Cizineckého vstupu pod Orlojem na Staroměstském náměstí pod celou Pařížskou ulicí až k Čechovu mostu a odvádí splaškové vody z oblasti Nového a Starého Města....

Praha

Jedna z nejstarších a největších pražských kanalizačních stok prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Měří zhruba 610 metrů, vede od tzv. Cizineckého vstupu pod Orlojem na Staroměstském náměstí pod celou Pařížskou ulicí až k Čechovu mostu a odvádí splaškové vody z oblasti Nového a Starého Města. "Několikeré povodně v uplynulých letech postupně narušily stabilitu zeminy v okolí stoky a vznikly tu dutiny. Aby stěny štoly při jejím případném dalším extrémním naplnění nepopraskaly, musíme do nich navrtávat otvory a kaverny v zemině za stěnami vyplnit speciální hmotou. Ta po zatvrdnutí jejich stabilitu obnoví," uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy Pavel Klega.

Stavební dílo z kanalizačních cihel s keramickými žlábky na dně vzniklo začátkem 20. století. Vyprojektoval je a postavil anglický stavitel William Heerlein Lindley. Spolu s ojedinělou spojnou komorou pod Staroměstskou radnicí, kde se tři menší stoky spojují v jednu o výšce 2,4 a šířce 1,6 metru, patří štola k nejcennějším technickým památkám Prahy. Po vypuštění je nyní plně průchozí. Radnice uvažuje o tom, že by unikátní stoku pod Pařížskou ulicí zpřístupnila obyvatelům a návštěvníkům Prahy.

/kž/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down