01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zatím v "dětských bačkůrkách"

Na možnosti financování nemovitostí formou leasingu nebo splátkového prodeje jsme se zeptali Friedricha Trummingera, náměstka pro úsek leasingu nemovitostí a movitostí společnosti CAC LEASING.

Jsou klienty leasingu nemovitostí naše samosprávy?

V zásadě se dá říci, že je leasing nemovitostí pro naše města a obce ještě v "dětských bačkůrkách", na rozdíl od municipalit sousedních zemí, například Rakouska.

Specifické na tomto způsobu financování je možná jen to, že při financování nemovitosti pro municipality nestojí v popředí věcná hodnota samotné nemovitosti, jako to bývá obvyklé při posouzení nemovitostních transakcí pro podnikatele.

Pro jaké projekty volí města a obce jako formu financování leasing?

Vracím se ke své úvodní odpovědi - v ČR jsme na samém začátku. Běžně se však tímto způsobem financují školy, nemocnice, kancelářské budovy, které využívají městská zastupitelstva a jiné.

Se smlouvou o dluhovém financování je v komerční sféře často spojený i požadavek na zajištění smlouvy různými formami. Jak je to u leasingu nemovitostí?

U leasingu nemovitostí je dostačující prokazatelnost obstát svým smluvním závazkům - to znamená prokázat ekonomickou vybavenost a zároveň odpovídající bonitu předmětu leasingu, tj. samotné nemovitosti. To však platí všeobecně a jen velmi zřídka jsou další zajišťovací instrumenty potřebné.

Lze i pro financování nemovitostí využít splátkového prodeje?

To je samozřejmě možné. Nutno však říci, že v případě toho typu prodeje zůstává vlastnictví u municipality, což není vždy žádoucí.

Je pro municipality vhodný také zpětný leasing nemovitostí?

Hlavním motivem zpětného leasingu je vždy snaha vytvořit z prodeje hmotného investičního majetku patřičnou likviditu, popřípadě odkrýt tzv. tiché rezervy, kdy tržní cena nemovitosti výrazně přesahuje zůstatkovou hodnotu samotné nemovitosti. Zcela určitě mohou být i tyto motivy pro municipality zajímavé.

JANA CHUCHVALCOVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down