01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Knihovny a internet: Je to jednoduché, ale někde se to nedaří

Když se řekne přístup k veřejnému internetu, většinu lidí asi jako první napadne internetová kavárna. Ty jsou ale spíše typické pro větší města. Druhou, byť méně známou možností je zajít si do veřejné knihovny. V současné době 90 % obyvatel České republiky žije v místě, kde knihovna nabízí...

Když se řekne přístup k veřejnému internetu, většinu lidí asi jako první napadne internetová kavárna. Ty jsou ale spíše typické pro větší města. Druhou, byť méně známou možností je zajít si do veřejné knihovny. V současné době 90 % obyvatel České republiky žije v místě, kde knihovna nabízí veřejnosti přístup k internetu. Příjemné také je, že internet v knihovně lze použít bezplatně, i když v některých knihovnách musí nový návštěvník zaplatit symbolický poplatek za registraci.

Ministerstvo informatiky postupně od roku 2004 naplňuje cíle Projektu internetizace knihoven, který umožňuje, aby každá knihovna získala vlastní přípojku. Připojení i komunikační poplatky jsou hrazeny ze státního rozpočtu. Na druhé straně musí knihovna nabídnout veřejnosti přístup k internetu. Cílem je, aby připojení knihovny bylo kvalitní, a proto je preferováno zavedení vysokorychlostního internetu technologií ADSL. Připojení knihoven k internetu v řadě případů urychluje dostupnost ADSL v menších obcích, které potom mohou využít i další zájemci.

Pokud knihovna sídlí v místě obecního úřadu, je možno přípojku použít i pro úřad. Jsou také případy, že připojení knihovny k internetu nelze řešit po telefonních linkách ani pomocí mobilního operátora. Potom zbývá jediná možnost - připojení přes satelit. Více než 100 knihoven v malých a odlehlých místech má nyní k dispozici satelitní přípojky.

Získat připojení knihovny k internetu je pro obec velmi jednoduché - stačí poslat vyplněnou žádost do krajské knihovny. Do Projektu internetizace knihoven je v současnosti zapojeno už 3500 obcí a jejich knihoven, ale přesto se to v některých jiných obcích nedaří. Někdy je velmi složité přesvědčit starší paní knihovnici, že internet v knihovně může být užitečný, jinde je zase nepřítelem internetu starosta či jiný zastupitel.

Je však velmi zajímavé, že zamítavý postoj k internetu v knihovnách vykazuje výrazné krajové rozdíly. Například v Moravskoslezském, ale také v Libereckém, Jihočeském či Karlovarském kraji využívají bezplatný přístup k internetu skoro všechny knihovny. Naopak v Pardubickém kraji tato možnost zaujala sotva 40 procent knihoven a starostů a ve Středočeském dokonce pouze 27 procent knihoven. Možná, že v těchto krajích jsou velmi bohaté obce, které jsou pyšné na to, že si vše zaplatí ze svého rozpočtu. Spíš je to ale tak, že starosta na knihovnu trochu zapomněl.

Internet v knihovnách je opravdu pro všechny. Knihov-na je totiž příjemné a neutrální místo, kam opravdu smí přijít každý. Do knihovny můžete zajít se svým dítětem nebo ho tam pošlete samotné. Do knihoven se nebojí chodit senioři či ženy z domácnosti. Když si náhodou nejsou zcela jisti svými dovednostmi při práci s počítačem, mohou zajít do knihovny a paní knihovnice všem ráda poradí, jak na to.

PhDr. Vít Richter
ředitel Knihovnického institutu
Národní knihovny ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down